Gärningsmannen uppges ha dödats av polis.

Under måndagskvällen skulle Sverige spela en ödesmatch mot Belgien i huvudstaden Bryssel, men vad som rent sportsligt redan såg mörkt ut blev betydligt värre än någon hade kunnat ana. Drygt 1,5 timme innan matchen sköts två svenskar iklädda Sverige-tröjor ihjäl, medan en tredje person skadades svårt.

En person avlossade flera skott på öppen gata och två svenska medborgare som satt i en taxi träffades av de första skotten, rapporterar Aftonbladet. Därefter ska gärningsmannen ha gått in i en port till ett bostadshus och skjutit en tredje person som också var svensk. Personen vårdas nu på sjukhus och tillståndet är oklart. Skjutningen skedde endast fem kilometer från arenan där Sverige skulle spela mot Belgien, enligt tidningen.

EM-kvalmatchen fick tillåtelse att sätta igång då belgisk polis bedömde att arenan var det säkraste stället för de svenska medborgarna, men efter första halvlek avbröts matchen och sändningen. Enligt svenska medier tog spelarna beslutet att inte fortsätta spela, med landslagskaptenen Victor Nilsson Lindelöf i spetsen. Till Aftonbladet säger förbundskaptenen Janne Andersson:

“Jag kommer ner i paus och får den här informationen till mig och känner direkt att det är helt overkligt på något sätt. Vad är det för värd vi lever i i dag? Jag är fruktansvärt ledsen. När vi började prata om det här med spelarna var vi hundra procent överens om att vi inte ville spela, av respekt för offren som har drabbats och deras familjer.”

Svenska spelare och fans fick stanna på arenan till långt in på natten och i ett klipp kan man se de belgiska fansen visa solidaritet med Sverige och offren.

Nilsson Lindelöf säger vidare:

“Jag försökte prata med alla spelare om hur de kände och sedan kände jag att jag behövde prata med de belgiska spelarna och förklara hur vi såg på situationen. Som Janne sa var vi väldigt tydliga med att vi inte ville fortsätta spela matchen. Vi förklarade det för dem (de belgiska spelarna) och de var helt med på det.”

Den huvudmisstänkta för dådet är en 45-årig tunisier som uppges vara IS-krigare. Han ska ha publicerat en video på Facebook kort efter dådet. Mannen bekräftas av den belgiska inrikesministern ha skjutits till döds av polis på ett kafé under tisdagsmorgonen.

Svenska regeringen skriver att man nu samarbetar med belgiska myndigheter för att reda ut som hänt. 

”Vi har alla ikväll nåtts av det fruktansvärda beskedet att flera personer har skjutits på öppen gata i Bryssel och att offren uppges vara svenska medborgare. Mina tankar är ikväll med de omkomna, de skadade och deras anhöriga”, skrev statsminister Ulf Kristersson (M) i en kommentar till Aftonbladet efter dådet.

Foto: Mathias Reding/Pexels