Silvana Imam tilldelades Regnbågspriset.

På onsdagen invigdes Pridefestivalen i Stockholm vilket blir den 18:e i ordningen. Varje år hålls ett traditionsenligt invigningstal och i år var det Jason “Timbuktu” Diakité som stod för kloka ord från podiet. Rapparen har vid upprepade tillfällen gjort sig känd för att kämpa för mänskliga rättigheter och rasism – och i sitt på Pride även mot homofobi, sexism och för lika rättigheter. Aftonbladet citerar Lunda-sonens tal där han bland annat sade:

– Sverige är ett jämlikt land, men inte för alla och inte hela tiden. Vi har mycket arbete kvar. Jag är redo att offra all tid jag kan för att göra Sverige till det mest jämlika landet.

Timbuktu ifrågasatte vidare klasssamhället och de skeva normer som finns inbyggt i vårt samhälle:
– Vad är normalt och vem fan vill vara det? Vem skapade normerna? Varför kom dem till? Vems är normerna?
 

Vid invigningen tilldelades även Silvana Imam festivalens Regnbågspriset och hon tackade för utmärkelsen via sociala medier:

“Att tillhöra ett community, att veta att jag har en queer familj över hela sverige, världen. Vetskapen av att ni håller min hand, har min rygg, att vi för en gemensam kamp, det är vad som gör mig stark. Det är det som har fått mig att orka. Orka skrika ut; tack gud jag är homo. Orka stå upp mot rasister, även när de är i rum som jag tänker är mina, våra.”

silvana-regnbagspris-S

Under Pride-veckan kommer även hiphop ta en större plats i år än tidigare festivaler. Grillat & Grändy och Lilla Namo kommer på fredag uppträda på Stockholm Pride, backade av Mack Beats och DJ Taro.

– Hiphop har varit som ett stort svart hål på Stockholm Prides musikscen genom åren. Nu dissar vi den sanningen och ser till att samtidigt skapa historia. Det är med största stolthet och glädje som vi presenterar denna feta uppställning med några av de grymmaste akterna inom sin genre. Det kommer bli en mäktig och magisk kväll, säger Jessica W Sandberg, producent för (För)Festen.

(För)Festen går av stapeln fredag 31:a juli klockan 19.30. Timmen laddas upp från 19.20 med en av USA:s populäraste flat dj:s – Whitney Day. Day är ett hett namn på klubbscener över hela USA och framförallt känd i New York där hon driver sitt egna place.

Mer info via www.stockholmpride.org

lilla-namo-press-2014-SL