5f2d30fa05d9010e180815f2
Timbuktu gör författardebut – aktuell med familjebiografin “En Droppe Midnatt”


 

 

Jason “Timbuktu” Diakité är aktuell med sin bokdebut, “En Droppe Midnatt”, som skrivits i bland annat New York. Familjebiografin släpps idag 7:e november i bokhandeln via Albert Bonniers Förlag och beskrivs som “…en berättelse om härkomst, identitet, motstånd, rasism och längtan efter tillhörighet.” I fredags gästade Timbuktu även Skavlan i SVT för att berätta om boken. Läs en utdrag ur boken nedan!

 

I sociala medier beskriver Timbuktu processen att färdigställa boken:

 

“Jag har äntligen uppfyllt en av mitt livs stora drömmar. Att skriva en bok. Den heter En Droppe Midnatt och handlar om min familjs resa från det tidiga 1900-talets Sydstater via Harlem och ända till Sverige. Det är en berättelse om identitet, att hitta ett hem och en tillhörighet och hur färgen på vår hud har format oss. Att arbeta med denna boken har varit det roligaste, svåraste och mest uppfyllande jag någonsin sysslat med.”

 

 

 

 

Hitta bästa pris på boken via bokfynd.se

 

 

“31 år senare sitter jag i mammas lägenhet på Östra Torn i Lund och minns klasskamraternas glåpord som gjorde det omöjligt för mig att undfly sanningen att min hudfärg var avgörande för hur världen skulle bemöta mej. Jag minns min irrande, envisa jakt efter en mindre splittrad identitet. Jag söker fortfarande platsen där jag hör hemma. En plats där jag inte är mitt emellan. Där jag inte behöver påminnas om mitt hälftenskap. Jag har under så lång tid varken känt mej svensk eller amerikansk, vit eller svart.
Jag vet inte om jag kan leva med tanken på att hem bara ska finnas inom mej och aldrig få bli en fysisk plats…

 

 

Jag tar fram farfar Silas gamla beiga rock där den hänger längst in i garderoben. Det enda jag förutom några vaga minnen har från honom.
Det är så många frågor jag skulle vilja ställa farfar. Den enkle kyparen som i alla fall alltid hade blanka skor. Han som lämnade den fattiga Södern 1920 i hopp om ett bättre liv i Harlem. Samma Harlem som pappa lämnade 1968 i hopp om ett bättre liv i Lund.
Varken mamma eller pappa minns att dom någonsin hade ett samtal med honom om hans liv, hans strävan, hans drömmar, hans sorger eller passionerade stunder.
Jag knyter den gröna slipsen runt halsen, tar på mig farfars slitna trenchcoat, mina nyputsade bruna läderskor och går ut.”

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL