Det svenska företaget Aureum Pharma håller just nu på att ta fram cannabis som liknar vanligt portionssnus, skriver Nöjesguiden. Företaget har sitt säte i Årsta utanför Stockholm och räknar med att färdigställa arbetet inom 6-8 månader. Därefter ska man registrera produkten hos Läkemedelsverket.

– Vi ska redan i år introducera två olika cannabisläkemedel i Sverige. Dessa preparat räknar vi med skall finnas på marknaden redan i december 2019, efter att våra tillståndsansökningar blivit godkända.

Preparaten kommer till en början vara för licensförskrivning, men vi kommer att lämna in preparaten till Läkemedelsverket för att få dem att bli godkända läkemedel, skriver vd:n Therese Nader på aureumlife.se.

Aureum Pharma ska nu börja tillverka och lansera Auresacculin, ett cannabisläkemedel med en hög halt av THC. Om man lyckas blir företaget det första i världen att utveckla ett cannabisläkemedel som i beredningsform liknar portionssnus, enligt lifesciencesweden.se.

Produkten ska komma i flera olika styrkor och kombinationer av cannabinoider, samtidigt som en stor del av tillverkningen sker i Sverige utöver själva odlingen som kommer att ske i Grekland. Läkemedlen ska finnas tillgängliga på den svenska och europeiska marknaden, på recept och licensförskrivning, och bolaget räknar med att behöva anställa cirka 400 personer under en tvåårsperiod, enligt TT.