Inför den internationella kvinnodagen meddelar Spotify att arbetet fortsätter enträget för att höja kvinnors röster – genom att lägga fokus på en global kampanj och de olika initiativ som streamingtjänsten lanserat under senaste åren.

Onsdagen den 8 mars 2023 arrangeras även Spotify-eventet “Stream On” i Los Angeles, där globala nyheter för kreatörer runt om i världen presenteras. I Stockholm presenteras samtidigt ett lokalt program där kvällen inleds med att lyfta fram EQUAL och presentera resultat från projektet Her Songs for Him som Spotify backat upp. Det blir även en exklusiv premiär av låten “Put Me First – Spotify Singles” med polska TYNSKY och svenska Claudia Neuser. Låten är skriven av Amanda Jerlov och Daniella Binyamin, och producerad av Isa Tengblad inom projektet Her Songs For Him. Jenny Hermanson, Nordenchef på Spotify, säger i ett pressmeddelande:

– Spotify har i flera år arbetat för att utbilda och stärka kvinnliga musikskapare genom nätverksträffar, producentutbildningar, seminarier och studiosamarbeten. Därför är det extra roligt att under Internationella kvinnodagen få presentera en helt ny låt som är ett resultat från projektet Her Songs for Him som vi har stöttat. 

Spotify låter även meddela att streamingtjänsten adderat mer än 5 000 kvinnliga artister till EQUAL-spellistor och stöttat över 700 ambassadörer i och utanför deras hemländer. Dessa artister har fått nära en halv miljard redaktionella streams under sina första månader från det att de anslutit till programmet. Dessutom har de har lagts till i fler än 4 000 Spotify-spellistor.

– Vi inom musikbranschen kan tillsammans göra mera för att inspirera, stötta och lyfta fram duktiga kvinnliga kreatörer. Dessutom kan vi uppmuntra fans att i högre grad upptäcka och lyssna på mer musik skapad av kvinnor för att uppnå ett mer jämställt lyssnande, säger Jenny Hermanson vidare.

Arbetet med Spotifys globala EQUAL-program fortsätter även, enligt ett pressmeddelande. Genom kampanjen som lanseras denna lyfts bland annat följande:

 • Nyttja Spotifys EQUAL-hub genom att bjuda in artister som Alicia Keys, Janelle Monáe, Pitty och The Blessed Madonna att ta över EQUAL-spellistor där de kommer att skapa spellisteklipp som delar inspirerande berättelser från hela världen, genom musik.
 • Arbeta med aktivister inklusive Tarana Burke (grundare av Me Too), Shar Jossell (prisbelönt journalist) och Favianna Rodriguez (artist, arrangör och social rättvisa) för att återge berättelser på temat “Bakom rörelsen” på sociala medier.
 • Ge bidrag till UN Women och Calling All Crows för att stötta den fortsatta kampen för jämställdhet mellan könen.
 • Lansera EQUAL i Ukraina med fokus på sångaren, låtskrivaren och 2016 års Eurovision Song Contest-vinnare, Jamala. EQUAL finns därmed tillgängligt på över 180 marknader runt om i världen.

I samband med Internationella kvinnodagen presenterar Spotify även de mest spelade kvinnorna under det gångna året (för perioden 28 februari 2022 – 28 februari 2023).

Topp 10 mest spelade kvinnliga artisterna på Spotify i Sverige under 2022:

 1. Veronica Maggio
 2. Taylor Swift
 3. Molly Sandén
 4. Miss Li
 5. Miriam Bryant
 6. Adele
 7. Billie Eilish 
 8. Rihanna
 9. Dua Lipa
 10. Zara Larsson

Topp 10 mest spelade kvinnliga artisterna på Spotify globalt under senaste året*:

 1. Taylor Swift
 2. Ariana Grande
 3. Billie Eilish 
 4. Dua Lipa
 5. Doja Cat
 6. Rihanna
 7. SZA
 8. KAROL G
 9. Lana Del Rey
 10. Shakira