Igår söndag hölls, återigen, stora demonstrationer till stöd för Palestina i Stockholm, Göteborg och Malmö. I Stockholm samlades tusentals människor utanför Riksdagen i huvudstaden, där bland annat rapparen STOR fanns på plats.

Väl där tog han micken och höll ett tal inför folkmassan, där han började med att referera till sin nyblivna fästmö – som har rötter i Palestina – och hennes sorg över att se sina landsmän lida. Han fortsatte med att kritisera regeringen och Musikhjälpen, som nyligen sparkade Filip Dikmen för att han uttalade sig om Israel och Palestina.

“Jag är inte chockad att våra politiker agerar som de gör. Vi har fascister i vår regering och det är såhär fascister beter sig. Det här är exakt vad jag förväntar mig. Däremot skäms jag för vad Sverige håller på att förvandlas till. Ett land där hjälporganisationer som Musikhjälpen kastar ut och sparkar programledare för att dom pratar om Palestina. SVT sprider desinformation genom att göra program om AI-genererade bilder från kriget. AI-genererade bilder fast internet överflödar av tusentals äkta videoklipp och bilder på offren i Gaza”, säger han och fortsätter:

“Tidningarnas tystnad, deras gemensamma tystnad, fast vi samlas här varje helg, tjugotusen människor, så skriver dom ingenting! Vart är stödgalan i Globen? Vart är Palestinas färger på den vita fasaden?”

Han vände sig sedan till sina artistkollegor och de som väljer att vara tysta. 

“Vart är svenska artister och så kallade influencers engagemang? Allt jag såg var en namnlista som inte hade mer tyngd än en gästlista på Cafe Opera! Samma människor som stod upp för Ukraina vågar plötsligt inte tala? Varför? Varför vågar dom inte? Vad har skrämt dom? Många är ju såklart rädda för att förlora sina samarbeten. Många är rädda för att det ska skada deras varumärken. Fråga er då, vad är ett varumärke egentligen? Vad är det ni säljer? Är det tystnad? Är det rädsla? Är det skam? Är det orättvisa? Jag frågar er igen med största ödmjukhet: är ni varumärken eller människor?”

STOR uppmanade sedan publiken att hoppa för att hålla sig varma, samtidigt som han skanderade “Den som inte hoppar är Netanyahu!” och sen “Den som inte hoppar är Kristersson!”, med referens till Israels och Sveriges premiärministrar.

Kort innan demonstrationen framgick att Sverige nyligen slutit ett tioårigt avtal värt 1,7 miljarder kronor med Elbit Systems, den största israeliska vapentillverkaren och en av de främsta leverantörerna till den israeliska militären. Även om det på papper inte framgår att det handlar om vapenleveranser utan “att säkerställa den svenska arméns digitaliserings- och transformationsresa”, så anser många ändå att det är opassande – i synnerhet i rådande situation.

Några andra som uttalade sig kring tragedin i Palestina under helgen var rapparna Nomad och Michel Dida.

Se STOR:s tal och inläggen nedan.

Foto: Ea Czyz