I december startar det årliga radioprogrammet Musikhjälpen. I mitten av november presenteras programledaren för årets upplaga, men redan igår gick Dagens Nyheter ut med uppgifterna om att komikern och influencern Filip Dikmen skulle varit en av dem. Nu har han dock sparkats, redan innan programmet hunnit starta.

Anledningen ska vara videor han lagt upp där han pratar om kriget i Israel och Palestina. Enligt Dikmen själv “har han sagt för mycket”, men han har inte fått någon tydlig förklaring till varför Sveriges Radio valt att avsluta samarbetet i förtid.

“Baserat på vad jag fått höra från mina uppdragsgivare så anser de inte att jag har varit partisk eller problematisk. Det verkar snarare handla om att jag sagt för mycket”, säger han till DN och lägger senare till:

“De säger att de inte tycker att jag gjort något fel, men att de är rädda för hur det hela ska vinklas och att det kan missförstås. Det är den enda förklaringen jag fått.”

Enligt tidningen har Dikmen i videos beskrivit Israel som “förövare” och Palestina som “offer” och även nämnt ordet “folkmord” för att beskriva Israels våldsupptrappning den senaste veckan. Något som knappast kan anses vara en osanning.

På frågan om han kan se något problematiskt i det han postat svarar han:

“Nej. Jag diskuterar för- och motargument för olika konflikter runt om i världen, med avstamp i både svensk lag och internationell rätt. Jag fördömer våldet på båda sidor, det vill jag vara jättetydlig med, och påpekar hur viktigt det är med källkritik. Det är så jag brukar göra i mina videor, jag förenklar större koncept.”

Anna-Karin Larsson, ansvarig utgivare för Musikhjälpen skriver till DN att hon inte kan kommentera beslutet närmare, men att de inte håller med om bilden som målats upp i media.

”Vi kommenterar inte avtal med uppdragstagare generellt, men eftersom han valt att gå ut med detta så kan vi bekräfta att han var tilltänkt som programledare. Vi kan tyvärr heller inte kommentera varför vi valde att avsluta uppdraget i förtid pga det avtal som finns men vi delar inte bilden som beskrivs i media.”

Musikhjälpen sänds från Växjö mellan den 11-17 december. Årets tema är ”Ingen ska behöva dö av hunger” och programledarna offentliggörs i november.

Filip Dikmen åter ut med en uppdaterad variant av föreställningen “Flippa inte här” i början av november månad.

Foto: