Denna vecka landar flera av världens främsta fotbollslandslag i Qatar för fotbolls-VM. Inför premiären har TV4-journalisten Olof Lundh, som tidigare har skrivit boken om sporttvättandet, färdigställt nya podden “Templet i öknen” för Spotify Dok.

Podden tar avspark i chocken år 2010 då Qatar tar hem det till nutid på plats när VM drar igång. Olof undersöker frågorna om vad händer efter att pokalerna har lyfts – vad ska hända med migrantarbetarna som byggt VM, efter VM?

Avsnitt 1 – Den första resan
Avsnittet handlar om hur Olof Lundh 2012 gör sin första resa till Qatar för att följa svenska herrlandslaget i fotbolls vinterturné. Drygt ett år tidigare hade Qatar chockat hela fotbollsvärlden genom att få äran att arrangera VM 2022 och på plats i Doha ser Olof alla skrytbyggen och lyxhotell som börjat byggas. Men hela staden känns som en kuliss. Var är alla människor, och hur gick det till när Qatar tog hem världens största fotbollsfest?

Avsnitt 2 – Migranterna som byggde landet
Från Olof Lundhs första resa 2012 till hans andra besök i Qatar 2019 har det hänt massvis. Staden har vuxit på höjden och på bredden. Åtta nya fotbollsarenor, ny flygplats, ny infrastruktur. Men till vilken kostnad? I det här avsnittet berättar vi om byggarbetarna som flygs in från fattiga länder i främst Asien för att jobba under slavliknande villkor i extrem hetta. Det rapporteras om att 6500 personer har avlidit under de här åren. Vi följer med Olof Lundh när han ger sig ut i Doha och träffar migrantarbetare. Dessutom hör vi ordföranden i Byggnadsförbundet Johan Lindholm som varit i Qatar flera gånger och inspekterat byggen.

Podden består av fyra delar och första två delarna släpps på torsdag 17 november 2022