Leo “Kinesen” Carmona är som bekant grundaren till rapgruppen Kartellen och blev för bara ett halvår sedan frigiven efter 16 år i fängelse. Nu har han gjort en intervju med journalisten Kajsa Ekis Ekman om gängvåldet i Sverige och dagens politiska klimat. I intervjun berättar han att han såg allt detta komma.

“Det kommer att bli kaos, tänkte jag. Det blev värre och värre för varje år. Det är följderna av 140 miljarders skattesänkningar man skördar nu. De som skjuter varandra i dag, de har växt upp under det här. Staten stack från förorten, stängde ner samhällsservice, skar ner på skolor, välfärd, kriminalvård. 2006 var ett avgörande år”, menar han.

Han pratar om fattigdom i Sverige, som han menar har ökat och ser annorlunda ut än för drygt 15 år sedan. Han kommenterar också sambandet mellan rappare och kriminalitet, där nyligen bortgångna Einár kommer på tal.

“De vill leva upp till en image för det är det som säljer. Såhär: en rappare tillhör en ort. Har han inte sin ort bakom sig, då får han ingen cred – om han ska köra hardcore gangstarap. Problemet är att om orten hamnar i konflikt, då landar det på honom som måste reppa orten, han är ansiktet utåt. Einár, han hade inte en ort. Söderförorten gav honom kärlek, men han vände ryggen åt dem så han blev herrelös. Einár älskade hiphop, han var en stor talang, men runt honom fanns bara industrigamar som lät honom löpa amok och för att bevisa att han var gata tog han sina texter till en hårdare nivå. ‘Sjuan och åttan, bror, jag var shotta’ – hur kunde de låta honom säga så? En riktig gangster skulle aldrig säga det! Och sen fortsatte andra rappare på samma bana, för det sålde, men de kunde inte leva upp till sina texter så de blev tvungna att visa att de var gata genom att göra vad de rappade om”, säger Kinesen i intervjun.

På frågan om vad han anser om debatten kring gangsterrap och vilka som kan och bör hyllas i offentliga sammanhang, där vissa recensenter ångrat sig kring vilka de hyllat, säger han:

“De har gjort bort sig och nu skäms de. Dock har vissa rappare varit värda att hylla, Yasin till exempel. De måste göra research om gangstarap, det finns ingen kunskap för att döma musiken, de måste lyssna på texterna också. Folk var arga på Kartellen också. Men här har du skillnaden. Sebbe Staxx hade aldrig klarat sig om han hade hetat Sebbe Stakset och rappat de här texterna själv. Jag döpte gruppen till Kartellen, för han kunde inte bära dem själv.”

Läs hela intervjun på Aftonbladet.se