Från och med den 1 juli i år är det brottsligt att involvera en underårig i brottslighet. Nu blir en känd rappare först att dömas för brottet, enligt Aftonbladet.

Den unga artisten beskrivs av tidningen ha skapat sig ett namn på den svenska hiphopscenen de senaste åren och ha flera miljoner lyssningar på Spotify. Efter att ha häktats i slutet av juli döms han nu på fem punkter: övergrepp i rättssak, involverande av underårig i brottslighet, skadegörelse, vållande till kroppsskada och ringa narkotikabrott.

Artisten ska ha tagit hjälp av en underårig att hota butikspersonal med att spränga en butik i Stockholm, detta med hjälp av högtalartelefon på en mobil. Detta fungerade som ett hot om att lägga ner tidigare gjorda polisanmälningar mot artisten och därav brottspunkten övergrepp i rättssak.

“Övergrepp i rättssak innebär ju att man påverkar någon annan som vill göra en polisanmälan eller har lämnat uppgifter till polisen och det är ju präglat av en tystnadskultur. Så därför tycker jag att det är särskilt viktigt att vi har kommit så långt som till ett åtal, när det gäller den här brottsligheten”, säger åklagaren Lisa Dos Santos till Aftonbladet.

Tidigare under sommaren ska artisten ha förstört vattenpipor i butiken och då skadat en gravid kvinna. Två veckor senare förstördes butikens skyltfönster efter stenkastning.

Domen blir som tidigare nämnt unik då det är första gången någon dömds för det nya brottet att involvera en underårig i brottslighet. Polisen uppger också att artisten har kopplingar till personer i kriminella nätverk, enligt Aftonbladet.

Foto: Polisen

Foto: Pexels/Kindel Media