5e81bb9b7f80ce30463cf002
5e78b0917f33f434794a1c02
JO kritiserar Linköping-politiker för avbokad Kartellen-spelning 2014


 

 

I augusti 2014 skulle Kartellen uppträda festivalen Keep It Loud i Linköping – när kommunen kontaktade ansvariga bakom festivalen och menade att man skulle dra in festivalens finansiering om inte Kartellen avbokades. Paul Lindvall (M) som är kommunstyrelsens ordförande menade då att “Kartellen glorifierar politiskt våld istället för att ta avstånd från det. Detta är inte acceptabelt och strider mot kommunens grundvärderingar”

 

 

Debatten gick varm i media och kommunen samt Lindvall anmäldes till Justitieombudsmannen för sitt agerande. Nu har ett yttrande kommit från JO, uppger SVT Kultur. I sitt beslut menar JO att agerandet från kommunstyrelsen och Lindvall var dels partiskt och strider mot yttrandefriheten. JO skriver vidare:

 

”Kommunstyrelsen och Paul Lindvall ska alltså kritiseras för att man avbokade Kartellen från festivalen i strid med regeringsformen”

 

 

I en kommentar till DN ställer Lindvall oförstående till JO:s kritik och att han skulle ta samma beslut idag:

“Jag hade gjort samma sak i dag om samma situation uppstått. Men jag önskar som sagt att vi hade haft ett tydligare regelverk. Om Kartellen aldrig bokats från början hade det så klart varit bättre.”

 

 

 

Se Sebbe Staxx (Kartellen) och Timbuktu med Kajsa Grytt på Kingsizegalan 2014:

 



Publicerat:
Redaktionen



NULL