Jason “Timbuktu” Diakité och Ibbi Chune Jogestrand prisas för sitt engagemang i samhällsfrågor


 

 

Fryshusets grundare Anders Carlberg var en eldsjäl som under många år av sitt liv arbetade för att lyfta ungdomar och viktiga frågor, i egenskap av socialarbetare, författare, politiker och debattör. När han avled 2013 instiftades en minnesfond i hans namn med syfte att inspirera till handlingar i Anders anda, för att visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället. Förra årets prisades bland annat artisten Cherrie och Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

 

I dag presenteras vinnarna av Anders Carlbergs Minnespris 2020 och bland vinnarna återfinns artisten Jason “Timbuktu” Diakité, aktivisten Ibbi Chune Jogestrand, entreprenörerna Deqa Abukar och Amal Said, samt ett postumt pris till författaren och folkbildaren Gösta Vestlund.

 

 

Årets påverkare: Jason “Timbuktu” Diakité
Hederspriset Årets Påverkare tilldelas en offentlig person som har använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad, och för att ge en röst åt alla de som kanske inte annars kommer till tals. Årets påverkare har särskilt lyft barn och unga vuxna, och visat värdet av att stå upp för sig själv och sina rättigheter… som människa. Årets pristagare belönas för sin mångåriga kamp för mänskliga rättigheter. Att vara en offentlig person betyder ett självvalt och självklart ansvar för pristagaren. Likaså att använda sin plattform för att stötta tusentals andra som annars inte kommer till tals. Genom sitt arbete och att genom att vara den förebild han är, påverkar och lyfter årets pristagare särskilt barn och unga vuxna. I en samtid där kändisskap mångt och mycket kännetecknas av ytlighet och flyktighet är det extra viktigt med artister och förebilder som årets pristagare. Pristagarens outtröttliga kamp mot rasism och för allas lika värde stärker och inspirerar många människor. I sin självbiografiska bok ”En droppe midnatt” utforskar han sina rötter, och som medförfattare till boken ”Du har rätt!” som synliggör och begripliggör han barns rättigheter.

 

 


Årets unga förebild: Ibbi Chune Jogestrand

Årets pristagare har på flera sätt visat att hon är en sann förebild. Hon har genom sitt starka personliga engagemang visat positivt ledarskap, motståndskraft och stort mod. Pristagarens starka engagemang för rättvisa och mot rasism ledde till att hon tillsammans med några andra unga startade Black Lives Matter Stockholm i solidaritet med rörelsen i USA. Det var hon som sedan fick stå till svars i media när den stöddemonstration som organisationen arrangerade i centrala Stockholm fick upplösas på grund av att det kom för mycket folk. Deltagarna spreds över staden och på flera platser fick kravallpolis sättas in. Kritiken mot arrangörerna var kraftig. Sakligt och lugnt stod hon i intervju efter intervju, och berättade varför det är livsviktigt att demonstrera mot rasism. Händelsen ledde till en massiv våg av hav och hot mot henne personligen. Pristagaren är en stark förebild för många unga tjejer, både när det gäller positiv kroppsuppfattning och självkänsla. Hon är plus size-modell och framgångsrik DJ. Hon medverkade även i produktionen av låten ”Tillsammans” som spelades in av ett stort antal svenska artister till förmån för BLM i USA. Stipendiet på 15 000 kronor, från Anders Carlbergs minnesfond går till Ibbi Chune Jogestrand till en investering i den personliga utvecklingen. Ibbi är 22 år, hon jobbar som fritidsledare, DJ och modell, och kommer ifrån Skarpnäck i Stockholm.

 

 

Årets revanschist: Deqa Abukar och Amal Said
Årets revanschist är i år två personer som trots motgångar och utan självklara förutsättningar för framgång styrt sin energi i en positiv, utvecklande och samhällsnyttig riktning och som nu ger tillbaka till samhället som entreprenörer, kreatörer och möjliggörare. Pristagarna har skapat verklig förändring genom entreprenörskap. De har till och med omdefinierat begreppet entreprenörskap. Deras nätverk Womenisa för att främja kvinnors företagande har öppnatdörrarna till entreprenörskap för kvinnor i hela landet. De arbetar båda inom den framgångsrikastartup-hubben BLING i Kista, som en av pristagarna var med om att starta för sex år sedan. Deras senaste projekt är Bridge, en butikslokal och utställningsyta i Kista Galleria där lokala entreprenörer kan ställa ut och visa upp sina varor och idéer.

 

 

Hederspris för livsgärning: Gösta Vestlund (utdelas postumt)
Hederspristagaren har generöst delat med sig av sina erfarenheter och sina djupa perspektiv, humanism och framtidstro till generation efter generation. Fryshuset vill med denna utmärkelse hylla och lyfta pristagarens enastående livsgärning i folkbildningens, demokratins och humanismens tjänst.

 

 

Läs mer på Fryshuset.se om Anders Carlbergs Minnespris.

 

 

 

 

 

Foto: Stefan Tell / Art By Esse

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL