Jason “Timbuktu” Diakité medförfattare till bok om barns rättigheter


 

 

Jason Diakité, för de allra flest känd som Timbuktu, har genom årens lopp visat upp ett stort engagemang mot främlingsfientlighet och skrivit samhällskommenterande musik. Han har även skrivit boken “En droppe midnatt” som har mötts av fin kritik och följts av en scenföreställning.

 

Nu är Jason Diakité aktuell med ett nytt bokprojekt i samarbete med författaren Matilda Westerman. “Du har rätt!” är en handbok om de rättigheter som alla under 18 år, enligt barnkonventionen som sedan januari i år är svensk lag. Boken beskrivs av förlaget Bonnier Carlsén:

 

“Boken innehåller berättelser, konkreta råd och frågeställningar som på olika sätt belyser värdet av att behandla varandra rättvist och jämlikt. Berättelserna berör allt från rasism, elevrådsengagemang, maktperspektiv, klass och föräldrar som lägger näsan i blöt.”

 

 

Boken är illustrerad av Andrea Pippins som har skapat till både egna böcker och andras bokprojekt (“I Love My Hair” och “Young Gifted and Black”). Pippins har även figurerat i O, The Oprah Magazine och har samarbetat med The New York Times, Lincoln Center och The National Museum of African American History and Culture (NMAAHC). Jason Diakité kommenterar samarbetet för boken i ett pressutskick:

 

– Jag tyckte att det var en kul och viktig idé och projekt! Men jag trodde nog faktiskt aldrig att vi skulle genomföra den. Fast eftersom jag känner Matilda, borde jag vetat bättre. Att när idén väl fanns och vi båda hade jackat i den, då skulle den bli av. Det känns riktigt kul att få skriva för barn om deras rättigheter. Det är frågor jag själv funderat mycket på.

 

 

Boken “Du Har Rätt” finns i bokhandeln den 8:e september 2020.

 

 

 

 

Foto: Stefan Tell / Bonnier Carlsén

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL