I januari rapporterade Kingsize om den fängslade rapparen Toomaj Salehi, som befarades torteras under sin fångenskap efter att ha blivit gripen i oktober 2022 under de våldsamma protesterna mot Irans regim som en följd av Mahsa Aminis död. Detta för brottet “corruption on earth”, som av regimen används som benämning för alla “brott” som “hotar det sociala och politiska välmåendet i landet”.

I december 2022 släpptes en, med största sannolikhet påtvingad, video med rapparens erkännande där han sa:

“Music can produce violence. I have made mistakes, I do apologize. I apologize to you and the society for any violence that I have instigated.”

Mer än 500 000 personer skrev under en namninsamling för att få honom frisläppt, vilket skedde under en kort period i fjol innan han återigen greps. Innan dess hann han i en video avslöja att han de facto torterats och spenderats 252 dagar i isolering. Därefter frihetsberövades han igen, och har suttit fängslad sedan dess.

Nu bekräftar rapparens advokat, Amir Raesian, att Salehi dömts till döden. En annan advokat, Mostafa Nili, meddelar att man kommer att överklaga domen.

Foto: Hosseinronaghi, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons