I september förra året greps den kända iranska rapparen Toomaj Salehi på grund av sina regimkritiska låtar, deltagande i protester och uttalanden efter den 22-åriga Mahsa Aminis död. Toomaj har varit en stark röst i den pågående revolutionen i Iran och riskerat sitt liv ett flertal gånger genom stå upp för kvinnors rättigheter. 

Enligt BBC åtalades Toomaj i november förra året för brottet ”corruption on earth”. En term som används när man har gjort något som hotar det sociala och politiska välmåendet i landet. Brottet leder i de flesta fall till dödsstraff. I samband med det så anklagades Toomaj även för att ha spridit propaganda, samarbetat med fiender och uppmuntrat till våld, enligt myndigheterna. 

I början av november släppte iransk statsmedia en video där Toomaj kunde ses häktad i provinsen Isfahan. I videon syns rapparen sittandes på knä med ögonbindel, varpå han tvingas säga att han “made a mistake”.

I flera delar av världen har det hållits protester som uppmanar till att frigöra Toomaj men inget har förändrats, det har snarare blivit värre. I fredags ökade oron för den 31-åriga rapparen när hans officiella twitterkonto, som drivs av närstående, publicerade att Toomaj blir systematiskt slagen trots att han redan är nära att förlora sin syn. 

Nu bävar många för att Toomaj kommer att dömas till dödsstraff och bli publikt hängd. Rapparens kusin har tidigare sagt till CBC att han är rädd att regimen kommer förfalska bevis för att få honom dömd och rapparen Hichkas twittrade i november att den islamska staten försöker döda Toomaj.

Domstolen har meddelat att sex icke-namngivna personer som har gripits i samband med protesterna dömts till dödsstraff för samma brott som Toomaj anklagas för. Minst 15 andra förutom Toomaj har åtalats för brott som bestraffas med döden, inklusive kurdiska rapparen Saman Yasin, enligt Amnesty International.

Revolutionen I Iran startade efter att iransk kurdiska Mahsa Amini blev tillfångatagen i september av landets ”morality police” efter att hon brutit landets strikta klädkod för kvinnor. Tre dagar senare dog hon på sjukhuset och regeringen nekar fortfarande till att ha vanvårdat henne. Det startade protesterna i landet och rörelsen ”Woman Life Freedom” som spridits över världen. 

Toomaj var, som tidigare nämnt, en del av revolutionen från starten. I ett videoinlägg på Instagram publicerat den 22 september, sex dagar efter Mahsa Aminis död, skrev han “unity is the secret to our victory, we are all Iran’s family”. I videon syns han delta i en demonstration samtidigt som han pratar till kameran. 

Foto: Hossein Ronaghi CC-BY-SA-4.0 via Wikimedia Commons