Förintelseöverlevaren och författaren Hédi Fried har avlidit 98 år gammal, bekräftade familjen för media under söndagen. Frieds namn blev känt för den större massan efter att hon deltagit i ett möte med Moderatledaren Ulf Kristersson inför valet 2018, där uppgifter gjort gällande att hon blev lovad att Moderaterna aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. Ett löfte som förstås betydde extra med tanke på Hédi Frieds livshistoria, där hon som enda överlevande familjemedlem suttit i koncentrationsläger i både Auschwitz och Bergen Belsen.

Tidigare i höstas blev hennes namn och aktuellt igen. Detta när rapparen STOR uppmanade folk att påminna statsminister Ulf Kristersson om löftet att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna, vilket han uppenbarligen bröt i samband med Tidöavtalet och bildandet av den nya regeringen.

“Jag bara fick för mig att jag ville skriva hennes namn på hans post. Jag tycker det är ett så enormt svek mot någon som har överlevt förintelsen. Hur kan man ge ett sånt stort löfte till en så gammal person som har gått igenom så mycket för att sedan samarbeta med SD som har rötter i nazismen? Jag tycker att folk ska veta det och jag vet att vi inte glömmer henne. Det är kul att hennes namn för höras och att han hör det”, sa Stor till Aftonbladet vid tidpunkten.

Hédi Fried har genom åren belönats med flera priser och utmärkelser för sina insatser i humanitetens namn. Bland annat av regeringen med medaljen Illis Quorom år 1998. Följande år mottog hon utmärkelsen Årets europé och året därpå Natur & Kulturs kulturpris. År 2002 blev hon hedersdoktor vid Stockholms universitet, 2015 fick hon Raoul Wallenbergs pris och 2019 tilldelades hon Serafimermedaljen för sina insatser i kampen för demokrati och mänskliga värden. Läs mer om Hédi Fried på hedifried.se.

– Hon var ständigt nyfiken och hade ett brinnande engagemang in i det sista. Vår kontakt det sista året handlade om böcker hon ville läsa, som hon läst om eller böcker hon ville ha rekommenderade. De är inte många kvar som kan vittna om Förintelsen, men Hédis outtröttliga upplysningsarbete och vilja att hitta nya sätt att arbeta för demokrati och mot rasism, de senaste åren med fokus på att nå barn och unga, kommer att leva vidare, säger Richard Herold, förläggare på Natur & Kultur.

Foto: Karl Gabor/Natur & Kultur