Uppmanar sina följare att kommentera "Hédi Fried" på M-ledarens bilder.

Det är förvånansvärt få rappare och kändisar överlag som har uttryckt sina känslor kring valet, som just nu lutar åt ett regeringsskifte till högerblockets fördel. Kanske för att det slutgiltiga resultatet inte har avgjorts, kanske för att Sverigedemokraternas framfart blivit normalläge.

Men igår kväll valde rapparen Stor att åtminstone göra något. Via Instagram Stories uppmanade han sina följare att kommentera “Hédi Fried” på Moderat-ledaren Ulf Kristerssons Instagram, som en påminnelse om det brutna löftet att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

“Jag bara fick för mig att jag ville skriva hennes namn på hans post. Jag tycker det är ett så enormt svek mot någon som har överlevt förintelsen. Hur kan man ge ett sånt stort löfte till en så gammal person som har gått igenom så mycket för att sedan samarbeta med SD som har rötter i nazismen? Jag tycker att folk ska veta det och jag vet att vi inte glömmer henne. Det är kul att hennes namn för höras och att han hör det”, säger Stor till Aftonbladet.

Just nu har M-ledarens senaste inlägg över 2500 kommentarer, där merparten nämner Hédi Frieds namn.

Stors uppmaning kom som en reaktion på ett klipp som spridits där programledaren för SD:s YouTube-program “Riks”, Rebecka Fallenkvist, tycks höras säga “helg seger” och hålla upp armen i en bekant gest.

“Jag tycker att det är sjukt. Man har själv blivit van med SD. Man glömmer av att de har rötter i nazismen. Men igår efter att hon Rebecka (Fallenkvist, programledare på SD:s Youtubesatsning Riks reds. anm) sa ”helg seger” och höll upp armen. Då tänkte man bara: Wow. De har inte ens kommit till makten än och säger sådant öppet. När jag såg det i morse tänkte jag att den här gamla damen ska inte glömmas”, säger han till Aftonbladet.

Fallenkvist har tidigare förnekat att det hon sa i sändningen syftade på det nazistiska slagordet ”Hell seger” och säger till Nyheter24:

”Jag var överförfriskad och borde inte tagit en intervju. Jag korrigerade till segerhelg för att det blir rätt grammatisk, vad du läser in i min kommentar får stå för dig.”

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Dyngbaggen (@dyngbaggegalan)

Hédi Fried syftar som bekant till Förintelseöverlevaren tillika författaren och psykologen som inför valet 2018 träffade Ulf Kristofferson. Då lovade han henne att Moderaterna aldrig skulle samarbeta med Sverigedemokraterna, något han även uttryckte i intervjuer innan valet. Moderaterna köpte sedan en Google-annons som gjorde gällande att Kristersson aldrig gav det löftet till Fried.

Stor har under morgonen postat nya inlägg via Stories där det i det senaste framgår att Kristersson nu stängt av sitt kommentarsfält på sitt senaste inlägg. Han uppmanar sina följare att fortsätta kommentera på resten av bilderna och att dela en påminnelse om Sverigedemokraternas bakgrund.

Det återstår att se om det förmodade valresultatet kommer att återspeglas i rapparens musik. I början av sommaren sto det klart att Stor är redo med ett nytt album till hösten, varpå singeln “Ordning & reda” släpptes. Komiskt nog en fras som Moderaterna gärna slänger sig med när man pratar om fler poliser och hårdare straff. Stor lär dock inte ha lagt sin röst på partiet i årets val.

Foto: Pressbild