Ersättningensnivån för musiker och upphovspersoner från streamingtjänster som Spotify har länge varit på tapeten. Nu får ett förslag om högre ersättning tungt stöd efter att EU-parlamentet häromdagen röstade för förslaget. Detta rapporterar Kulturnytt i P1.

Det handlar dock inte om någon ny lagstiftning, åtminstone inte än så länge. Men beslutet visar ändå på en “kraftfull europeisk markering”, som Kulturnytt uttrycker det. Detta bör sätta större press på streamingtjänsterna och ger även en grund för kommande lagstiftningar.

Förslaget som låg till grund för beslutet innehåller totalt 32 punkter, där det bland annat framgår att musiker och upphovspersoner inte får rättvist betalt av tjänsterna. Det efterfrågar även en tydlig markering vad gäller AI:s oundvikliga etablering inom musiksektorn, där förslaget är att musik skapad med hjälp av AI ska ha en tydlig märkning.

Enligt Kulturnytt, som pratat med en högt uppsatt chef på Spotify, är streamingföretagen kritiska till beslutet. Olivia Regnier säger till Kulturnytt i P1 att streaming tvärtom är bra för musikbranschen och leder till “ökad mångfald och upptäckande av musik”.  

Foto: Pexels/Sora Shimazaki