5e81bb9b7f80ce30463cf002
5e78b0917f33f434794a1c02
Dare-To-Care-S
Branschorganisationen Svensk Live får stöd för sitt trygghetsarbete Dare to Care


 

 

Under de senaste åren har branschorganisationen Svensk Live tillsammans med polisen, RFSU och Länsstyrelsen i Stockholms län genomfört ett grundläggande arbete för att öka tryggheten och säkerheten på festivaler. Nu tas nästa steg för att öka tryggheten – med hjälp av publiken. Initiativet “Dare to Care” har fått ett tvåårigt stöd av Svenska Postkodstiftelsen och ska engagera arrangörer, publik och artister i att skapa en publikkultur som förespråkar kommunikation, ömsesidighet och samspel i sexuella relationer.

 

“Dare to Care” är ett utbildnings- och kommunikationskoncept som arbetar för trygga miljöer utan sexuella övergrepp i livemusikvärlden och samhället i stort. Det första testet av projektet genomfördes under Way Out West 2018.

 

– På Way Out West har samarbetet med RFSU och Dare to Care varit en mycket viktig del i hela vårt hållbarhetsarbete och vår ambition att utmana normer. Man måste ha mod för att våga och när publiken gör det tillsammans med arrangören så förändrar man på riktigt. Ett samspel och ett gemensamt ansvar som skapat en helt ny känsla, säger Patrick Fredriksson på Luger som är en av medlemsorganisationerna i Svensk Live.

 

– Vi har arbetat med trygga och säkra evenemang i flera år och tar nu det vidare till att omfatta själva publiken. För att kunna bry sig krävs kunskap och den förmedlar vi i Dare to Care. Fler ögon och öron innebär fler som kan agera. På så sätt utvecklas publikkulturen, säger Andrea Wiktorsson, ordförande för Svensk Live och VD för Storsjöyran.

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL