60c1cc2fdefe2806fe4407e2
60bf238fa8ea9f34200449e2
Flera stora festivaler ingår i satsningen Dare to Care mot sexuella övergrepp


 

 

Under de senaste åren har branschorganisationen Svensk Live tillsammans med polisen, RFSU och Länsstyrelsen i Stockholms län genomfört ett grundläggande arbete för att öka tryggheten och säkerheten på festivaler. I januari presenterades nästa steg – initiativet Dare to Care – som då fick ett tvåårigt stöd av Svenska Postkodstiftelsen och med hjälp av publiken ska engagera arrangörer, publik och artister i att skapa en publikkultur som förespråkar kommunikation, ömsesidighet och samspel i sexuella relationer.

 

Initiativet ska samarbeta med minst åtta festivaler under två år och nu presenteras festivalerna som ingår i samarbetet: Brännbollsyran, Lollapalooza, Storsjöyran, Way Out West och Eksjö Stadsfest.

 

Ett utbildningsmaterial har tagits fram för att utbilda festivalorganisationerna på olika nivåer och på plats finns möjlighet för festivalbesökarna att lära sig mer och ta ställning för ömsesidighet. För innehållet och utbildningsinsatserna står RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.

 

– Festivalerna stöttas i att skapa en omtänksam publikkultur. Besökarna kommer att möta Dare to Care genom RFSU-utbildade volontärer som leder samtal om samspel, kommunikation och ömsesidighet i mötet mellan människor. De ger också konkreta tips för att tidigt kunna ingripa om man ser någon som inte verkar respektera andras gränser, säger Pelle Ullholm, sakkunnig på RFSU.

 

Totalt samlar de fem festivalerna 315 000 festivalbesökare och 20 000 volontärer, försäljare och artister som alla på olika plan kommer kunna ta del av och sprida budskapet i Dare to Care.

 

– Styrkan i den här satsningen är att vi kan använda de arenor där vi verkar – festivaler, konserter och klubbar, som är platser som starkt formar vår identitet och livsstil, för att driva ett förändringsarbete som förhoppningsvis ger avtryck i hela samhället. Vi har möjlighet att nå många samtidigt både genom festivalerna och genom de runt 200 medlemsorganisationerna i Svensk Live, som står bakom satsningen, säger Hanna Rothelius, projektledare för Dare to care på Svensk Live.

 

– För att skapa den härliga och underbara festival som Lollapalooza ska bli behöver verkligen alla hjälpas åt, vilket är grundidén med Dare To Care. Tillsammans med publiken ska vi se till att Lollapalooza blir en fantastisk och trygg upplevelse för alla. Svårare än så är det egentligen inte och vi är väldigt stolta över att få göra detta tillsammans med Svensk Live och RFSU, säger Patrick Fredriksson, Partnership Director för Live Nation Sweden.

 

Se information om de medverkande festivalerna nedan.

 

 

Brännbollsyran, 30 maj-1 juni, Umeå
Brännbollsyran är norra Skandinaviens största kombinerade musikfestival och VM i brännboll som funnits sedan 1979. Festivalen har sålt slut de senaste fem åren.
Klara akter 2019: Marshmello, Galantis, Oskar Linnros, Fricky, Miriam Bryant m fl.

 

Lollapalooza, 28-30 juni, Stockholm
Lollapalooza är en av världens största festivaler som 2019 arrangeras för första gången i Sverige. Lollapalooza hade premiär 1991 i Chicago och och har sedan dess spridit sig över världen med festivaler i Chile, Brasilien, Argentina, Tyskland och Frankrike.
Klara akter 2019: Travis Scott, Lana del Rey, Foo Fighters, Laleh, Chance the rapper, Lil Uzi Vert m fl.

 

Storsjöyran 2-3 augusti, Östersund
Storsjöyran är en av Sveriges äldsta festivaler med rötter ända bak till 1960-talet och som funnits i sin nuvarande form sen 1983. Storsjöyran har flertalet scener mitt i centrum.
Klara akter 2019: The Hives, Miriam Bryant, Pussy Riot, Hank von Hell, Little Jinder m fl.

 

Way out West 8-10 augusti, Göteborg
Way out West har funnits sen 2007. Festivalen utgörs av ett antal scener i grönområdet Slottskogen och flera klubbscener runt om i Göteborg.
Klara akter 2019: Cardi B, Mitski, Cupcake, Seynabo Sey m fl.

 

Eksjö Stadsfest, 30-31 augusti, Eksjö
Eksjö stadsfest har funnits sedan 2008 och har ett starkt fäste på det småländska höglandet och är en verklig magnet för bygden. En festival för hela familjen.
Klara akter 2019: Wilmer X, Samir och Viktor , Molly sanden, Lisa Miskovsky, GRANT, Backyard Babies, Von Hertzen Brothers (FI) , Tungevaag & Raaban m fl.

 

 

Foto: Claes Sandén

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL