Det var ett tag sedan nu. Genom åren har vi nästan blivit vana vid tvivelaktiga, okänsliga och på många sätt opassande uttalanden, resonemang och raljeranden kring människor med invandrarbakgrund. Nu riktar många, däribland en rad artister, kritik mot TV4-programmet “Parlamentet” för ett segment där framför allt Claes Malmberg och Petra Mede skämtar om skjutningar i Sveriges förorter.

I programmet gör Malmberg om en känd vaggvisa där han bytt ut texten och pratar med en röst som många ser som förlöjligande och hånande. Därefter skrattar Petra Mede högt, innan hon drar ett skämt om en langare som blivit skjuten utanför hennes port.

En som tidigt uppmärksammade detta var aktivisten och poeten Nattalie Ström Bunpuckdee, som i ett inlägg med klippet skriver:

“…att sjunga en vaggvisa om våra tragiska mord som drabbat och fortsätter drabba oss, med en tillgjord dialekt ska vara något att skratta och applådera åt visar så tydligt och konkret hur avhumaniseringen tar form. Att också prata om en person som mist sitt liv med ”en langare sköts utanför min port” är att så bildligt visa klassskillnader och främst människosyn.”

Flera har riktat liknande kritik på sociala medier och även delat Nattalies inlägg. Däribland Masse, Allyawan, Lani Mo, Nisj, Finess, Linda Pira och många fler. Se reaktionerna nedan!

Foto: Erik by Erik / Pressbild