Artister kritiserar SVT-profil för recension av Timbuktus album – jämförde hiphopkultur med talibaner


“…kom med en bra förklaring, du vet hur media fungerar…”

 

 

Under flera års tid har musikjournalisten Per Sinding Larsen varit en tongivande röst på den svenska musikscenen, bland annat på ZTV under 1990-talet och sedan många år tillbaka på SVT. Han tilldelades i början av juni ett hederspris på Grammisgalan, för sina insatser inom musikjournalistik. På fredagsmorgonen recenserade PSL Timbuktus nya album i direktsändningen av “Morgonstudion”, något som uppenbarligen fick många att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. I sin recension av “Du Gamla Du Nya” hyllade Sinding Larsen albumaktuella Timbuktu för att framgångsrikt ha utvecklat svensk hiphop, efter att ha övergivit (?) hiphopkulturens grundvalar. I sitt resonemang liknande han hiphop-purister med talibaner och sharialagar. I en skriftlig recension via Instagram gjorde Sinding Larsen en snarlik referens, som senare ändrades efter kritik i sociala medier. Se klippet från Morgonstudion nedan!

 

Artister som MC Habit, Ndereyah Kasubi (Iron African), ADL och Chad Bogus har under fredagen ventilerat kritik och irritation i sociala medier, för att ha jämfört hiphopkultur och dess fyra element med talibaner och sharialagar. MC Habit skriver på Instagram:

 

“…kom med en bra förklaring, du vet hur media fungerar, varför jämnföra på sättet du gjorde speciellt med tanke på hur många förortskids du står och kramar på bilder. Du backar väl oss? eller har du en hemlig agenda? nån säg ngt. Ps. det är 4 Hiphop element och hur många sharialagar??”

 

I en kommentar på inlägget skriver Ndereyah Kasubi (Iron African):

 

“När kulturen i Sverige ropar efter hjälp till afghanska kulturarbetare passar han på att kalla en hel kulturdel för talibaner. Smaklöst.”

 

 

Sinding Larsen har ännu inte kommenterat kritiken officiellt.

 

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av MC HABIT (@mchabitofficial)

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Cleanmoney.se (@cleanmoneygang)

 

 

 

 

Foto: Therese Öhrvall

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL