I samband med Samernas nationaldag, idag den 6 februari, gör Apple en kampanj som lyfter samisk kultur tillsammans med utvecklare, kreatörer och artister. För kampanjens artwork står Kine Kjær.

Tillsammans med artisterna Maxida Märak, Sofia Jannok och Fred Buljo har Apple Music satt ihop en omfattande samling musik från samiska artister med allt från nykomlingar till etablerade ikoner. 

App Store lyfts även språkinlärningsappen IndyLan där användare kan lära sig bland annat Nordsamiska, äventyrsspelet Raanaa – Shaman Girl och den samiska serie- och filmströmningsappen Sapmi Film. Jacob Agertoft, chef för Apple Services, Norden, säger i ett pressmeddelande:

”Vi är hedrade över att arbeta tillsammans med samiska utvecklare, kreatörer och artister för att fira Samernas nationaldag och lyfta samisk kultur i App Store och på Apple Music. Digitala upplevelser ska vara inkluderande och möjliggöra kontakt och kreativitet, vi hoppas kunna visa att teknik kan stödja bevarandet av språk och kultur. ” 

Maxida Märak uppträder även i Stockholm just idag, på samernas nationaldag. Läs mer här!

Foto: Pressbild