Alex Ceesay uttalar sig om mordet på Einár och kriminalitet inom hiphop


“Förr pratade man om att hiphopen var en väg ut från kriminaliteten, nu har det istället blivit en väg in.”

 

 

På fredagsförmiddagen postade Alex Ceesay ett klipp där han reagerade på nyheten om Einárs död. Redan då överraskade han nog många genom att påstå att i princip ingen rappare som han känner inte är involverad i gängkriminalitet eller kriminalitet överlag. Han menade att man som rappare oftast tvingas in i konstellationer, vilket leder till att man påtvingas en fasad som därigenom måste uppehållas via musiken.

 

Nu utvecklar han sina tankar i en intervju med Aftonbladet, där han menar att rap numera är en inkörsport till kriminalitet snarare än en väg ut.

 

“Einár hade väldigt stora skor att fylla. En otroligt skicklig textförfattare som var bättre på att rappa än att leva livet han rappade om. Till slut tror jag att hans skor blev för stora för honom”, säger han i intervjun och fortsätter:

 

“Det största du kan vara nu är en gangster med en mikrofon. Du kan till exempel inte rappa om att du skjuter folk om du inte gör det. Det är otroligt viktigt att inte framstå som fake.”

 

Även om Ceesays påståenden bara är ena sidan av myntet och många säkerligen skulle argumentera för att rap fortfarande räddar många liv, har han en viss grad av trovärdighet då han själv slog igenom medan han satt inlåst för rån 2016. Häromåret var han även misstänkt för ett mord i Nacka, som han senare avskrevs från. I intervjun berättar han att han skulle göra musik med Einár för några månader sedan, men att den unga rapparen backade i sista stund.

 

“Vi skulle göra musik tillsammans för några månader sedan. Men när han var på väg till studion fick han kalla fötter och ställde in.”

 

I efterhand har Einár berättat för Alex Ceesay att han blev paranoid och rädd att det var en fälla.

 

“Ett samarbete kan vara en dödsfälla. Alla har nuförtiden studior på konstiga ställen, lägger inte ut på Instagram när de är där. Då är du öppet mål. Jag fattar att det kanske låter konstigt för gemene man, men det är så det är.”

 

Han är också öppen med att han själv varit “en av de värsta”, men vill nu berätta om hur stark kopplingen mellan rap och kriminalitet faktiskt är.

 

“Förr pratade man om att hiphopen var en väg ut från kriminaliteten, nu har det istället blivit en väg in. Folk på gatan måste veta vem du är för att du ska få någon slags trovärdighet. Och det måste få ett slut”, menar han.

 

Läs hela intervjun här och se videon från i fredags nedan.

 

 

 

 

Foto: @alexceesay444

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL