5e81bb9b7f80ce30463cf002
5e78b0917f33f434794a1c02
Adam-Tensta-The-UndeniableTape_S
Recension – Adam Tensta “The Undeniable Tape” (EP/Mixtape)


Av Mia Andersson.

 

 

Under kampanjen #BeUndeniable har vi under det senaste halvåret kunnat följa Adam Tenstas spännande produktioner och samarbeten. På fredag 15:e mars släpps samlingen av samarbetet, ”The Undeniable Tape”.

 

 

I det inledande och omgjorda spåret ”Lights At Bay” med David Sandström från Refused slår Tenstas uppriktighet luften ur dig. För en stund känns det som ett utlämnande brev du råkat hitta, en del ur en dagbok där Tensta öppenhjärtigt berättar om ett minne präglat av kärlek och besvikelse. Och brevet tycks fortsätta. Tillsammans med Duvchi berör Tensta i ”Raindrops” lyckan av allt man lyckats åstadkomma men smärtan av vad som gått förlorat längs vägen. Att tiden förändrar en blir också påtaglig i ”The Fog” med Chords där man kan lyssna till viljan om att rätta sina fel, att bryta ett mönster, men frustrationen av att inte veta hur.
Tensta visar längs de 6 spåren prov på ett brett register när han låter lyssnaren släppas in på djupet men också transformerar sin medvetenhet och samhällsskildring till ett pulserande budskap i exempelvis ”Sh#t To Do” med Eboi och ”Y.B.F” med Adam Kanyama. Ett berättande som känns igen från ”Scared Of The Dark” där också ärlighet och närhet låg som en grundstomme.

 

 

På ”The Undeniable Tape” växlar Tensta sin karakteristiska rappa leverans med ett betryggande lugn där han visar att han kommit långt ifrån de dansgolvhits som gemene man så tröttsamt gärna vill förknippa honom med. Samlingen har en framträdande bas-och trumgrund men djupa och atmosfäriska ljud slår också armarna om en. Långt ifrån avskalat och istället fylligt och skräddarsytt både efter och tillsammans med sina samarbetspartners. Mest kraftfullt är just detta, nyanserna i text och fusionen av elektroniska uppbyggnader men kanske i särklass de utvalda gästartisterna. Faktum är att trots spårens ljudmässiga differens och att ”The Undeniable Tape” är uppbyggd på vitt skilda samarbeten skapas en oväntad helhetskänsla. Spåren avlöser varandra i en fin ordning och utan sannolik planering faller berättelserna på plats likt pusselbitar. Tillsammans ger de dig en högkvalitativ EP med skildringar du känner igen – Och vågar du bara lyssna öppnar de också upp dina ögon för saker som händer i din närhet och bakom lyckta dörrar.

 

 

Press

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL