Skivrecension – Professor P & DJ Akilles “All Year, Every Year” (Album)


 

 

Professor P och DJ Akilles har under årens lopp kommit att framstå som en av den svenska boombap-hiphopens främsta fanbärare, med den gyllene erans hiphopformula från mitten av 90-talet inramad på väggen i Uppsala-studion. Sedan debutskivan ”The Realism” från 2012 har duon förtjänstfullt hållt sig till samplingsbaserade ljudbilder och vad passar bättre när de inför 2015 års albumprojekt, uppdelat i fyra EP-släpp, målar stämnings- och sinnesbilder av sin verklighet med breda penseldrag. Det är ett väl sammanhållet projekt som bjuder på en kompott av väl utvalda gäster som kompletterar och lyfter Professor P’s insiktsfulla och ärliga sätt att beskriva tankar, omgivning och omvärld. Gästspelet av MC-veteranen Rah Digga lämnade mer att önska (”For The City”) men vägs upp av ett alltid lika uppskattat inhopp av Cleo på engelska. Masta Ace inhopp på ”Thinking of You” anslår sannerligen tonen för den sista höstskivan där vi även får prov på skönt, men något tillintetsägande, wordplay med Planet Asia. Trots flera prominenta amerikanska och svenska gäster är det på flera av solospåren där Pro & AK verkligen briljerar tillsammans; ”Mind Over Matter” förblir en av mina absoluta favoriter under senare år med magiska horns och vibrafon-sampling som skulle fått Pete Rock att höja på ögonbrynen. Titelspåret “All Year…” samt ”So Amazing” är även svängiga guldkorn som jag kommer bära med mig i lurar och högtalare för en lång tid framåt. Även om vi inte bjuds på några överraskningar eller nydanande grepp musikaliskt så är det ett alltid ett otvetydigt kvalitetssignum duon levererar med sina releaser. Ett framgångsrecept som kommer bära och lyfta förbi tillfälliga trender till den kategorin av musik som bäst beskrivs med ett ord – tidlös.

 

 

Bästa låt: “Mind Over Matter”.

Bästa produktion: “Mind Over Matter”.

Intressant text: “The Interview”, vrider och vänder på perspektiven kring artisteri och hur/vad som uttrycks mer och mindre explicit.

 

 

betyg_4,5

 

 

 

 

Lyssna på samtliga fyra delar av albumet i EP-format via Spotify. Senaste releasen “All Year Every Year: Fall” finns att lyssna nedan:

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL