I skenet av Ab-Souls två tidigare släpp – ”Longterm Mentality” och ”Control System” – kan ”These Days…” till en början te sig som ett steg tillbaks jämfört med de föregående hyllade albumen. Tankarna som till en början dök upp var i linje med beskrivningar som opersonligt, stökigt och kommersiellt. Konstigt, med tanke på att Soulo med sina tidigare insatser gjort sig känd som hjärnan och den mest självständiga i TDE. Där de tidigare albumen hade tydliga koncept verkade ”These Days…” vara gjort i en handvändning, med en hel del magplask som resultat. Men ju längre in man tränger in i albumets kärna visar det sig att ”These Days…” i själva verket är ett fotografi och en parodi av nutidens hiphop. Spår som ”Dub Sac”, ”Nevermind That” och DJ Mustard-doftande ”Twact” påminner mycket om låtar som roterar i strömmen nuförtiden, men med en distinkt Soulo-twist.

I sanningens namn är det också en chansning. Ett hiphopalbum som ska fungera som en tidskapsel av dagens hiphop-situation är på gränsen till överdos av meta. Det gör det heller inte lättare att ”These Days…” är så tät. Det är fullt av rörelse, metaforer, ordlekar och bildspråk, så till den grad att det är omöjligt att ta in allt på en gång. Det är invecklat, distanserat och inte i närheten av ett ”Control System 2”, även om början på albumet är en hopsydd övergång som går i samma tecken. ”God’s Reign”, ”Tree of Life”, Schoolboy Q-gästade ”Hunnid Stax” och ”Dub Sac” är en inspirerad och stark öppning som testar högtalarna med sina djupa frekvenser. Om Ab-Soul hade velat spela säkert hade han fortsatt på samma bana albumet igenom, men som han säger på ”God’s Reign”: ”We ain’t shooting no jumpshots, but we ballin, we ballin”. Enkelt uttryckt: Soulo saktar inte ner. Visst blir det några stolpskott, som skissliknande ”World Runners” som gästas av en iskall Lupe Fiasco och ”Sapiosexual” är en misslyckad version av Dead Prez ”Mind Sex”, men i det stora hela finns det variation och något lockande runt hörnet av varje låt.

Jag vet inte om jag förstår albumet nu, men jag vet att jag kommer att lägga ner mycket tid på att fortsätta försöka dechiffrera detta pussel som ”These Days…” är. Här krävs tid, tid och rätt sinnesstämning.

betyg 3,5

///Niklas Thander

6412e4b25c415800cc0e8973