Johan ”Movits” Reinhardt och Zacke har länge varit kamrater och gjort musik på varsina håll. Det är först nu, 10 år senare, de slår slag i saken på riktigt.

Under ett jam i en loge i Berlin föddes Alaska. Ett jam som blev en singel som i sin tur blev en EP som plötsligt blev ett album.

Alaskas debutalbum släpps den 27 augusti, men innan vi är där är det dags för en andra singel. Igår släpptes bandets singel “Saudi” som gästas av Stockholms senaste funk/soul-hop Dim Out. Singeln “Saudi” kastar oss mellan fina lugna delar, hårda verser och vacker sång.

Videon till singeln släpps idag och är ett svartvitt mästerverk av Axel Söderlund. Videon spelades in dag och natt, någonstans utanför Stockholm på två dagar.

– Bilen ni ser är egentligen en gammal Volvo 240 som vi kapade taket av och gav en riktig norrbottnisk pimp my ride, berättar Zacke.

Efter att fram och tillbaka ha gästat på varandras verk och efter nästan tio år av vänskap var det på tiden att påbörja ett ordentligt samarbete. Men det var först när de stod och freestylade i en loge innan ett gig i Berlin som idéen faktiskt blev verklighet. De började leka med ordet ”bomberjacka” och så fort de var tillbaka i studion i Stockholm igen skrev de klart låten och lät trion Alaska ta form.

Första singeln mottogs varmt av både fans och av media och låten rullade in på radion direkt. Soundet är rakare, mer rått och  texterna har mer budskap än vad både Zacke och Johan levererat tidigare. Båda har tidigare uttryckt en längtan efter att göra mer spontan musik, något de båda kände att de fick utlopp för med Alaska. När duon gjort fem låtar på två veckor tänkte dom fuck it, vi gör en hel platta.

För vad händer om man stänger av den logistiska hjärnhalvan och bara låter den vansinniga rap-hjärnhalvan få harva fritt? Resultatet blev Alaskas debutalbum – tio råa och vansinnigt tunga låtar med samarbeten med bland andra Joy M’batha, Som Fan och Erik Nordström (Ansiktet, Lilla Sällskapet).

– Alaska är ett sätt för oss att få skita helt i såhärskamangöra-hamsterhjul-musikindustri-kraven som titt som tätt flåsar en i nacken. Det här är punk, avslutar Alaska.

Lyssna på Saudi: SOUNDCLOUD / SPOTIFY