Efter en rätt medioker decembermånad på biograferna ser Januari 2013 ut att bli en riktigt bra filmmånad och därför passar jag på att ge förhandstips redan nu.

1. “Django Unchained”

Överlägset mest hypad är legendariska demonregissören Quentin Tarantinos “Django Unchained”. Trailer efter trailer släpps just nu på youtube och såväl gamla som nya Tarantino-fans ser ut att gå nöjda från biografen även denna gång. Gamla Tarantino-favoriten Samuel L Jackson och nya favoriten Christopher Waltz samt Leonardo di Caprio och Jamie Foxx i huvudrollerna bådar gott. Filmen kretsar kring den föredetta slaven Django (Foxx) som blivit prisjägare med hjälp av sin mentor, Dr. Schultz (Waltz) och tillsammans ska de försöka rädda Djangos fru från en brutal slavplantage-ägare Calvin (Di Caprio). Inspirationen till filmen kommer från en spaghetti-western från 60-talet, “Django”, men här har Tarantino lagt sin unika tvist på såväl dialog som bildspråk. Kontroversiell och spännande med en stor portion filmgodis kommer “Django Unchained” sannolikt att bli mer än en två timmars filmupplevelse. Går upp i mitten av Januari på svenska biografer.

2. ” Lincoln”

Vem var Abraham Lincoln och varför ska vi i Sverige bry oss om en film om honom, kanske någon undrar. Jag kan komma minst tre skäl till varför “Lincoln” är sevärd. Skäl nummer ett, Daniel Day-Lewis är en gudabenådad skådis som verkligen förvandlas till de karaktärer han spelar och är något av skådisarnas favoritskådis. Oscarsnominerade Bradley Cooper (Baksmällan, Due Date) ska ha börjat gråta när han tyckte sig inse att Daniel Day-Lewis var på en annan planet i sitt skådespelande. Skäl nummer två: Abraham Lincoln hade ett otroligt livsöde. Han föddes i en timmerkoja och blev senare i livet en självlärd advokat som var med och skapade emancipationsförklaringen som gjorde slaveri till något kriminellt. Många slavar gick alltså äntligen fria. Han var dessutom en av få amerikanska presidenter på 1800-talet som inte var speciellt religiös utan trodde på sunt förnuft. Skäl nummer tre är en kombination av ovanstående två skäl. När en talangfull skådis av Daniel Day-Lewis kaliber får spela en person av Abraham Lincolns kaliber finns alla anledningar till att detta historiska äventyrsdrama kan bli hur bra som helst. Premiär 25 Januari!

3. “Flight”

Visades på Stockholms filmfestival för en månad sedan. Denzel Washington gör som vanligt och spelar en auktoritär ledartyp (rutinerad pilot) som oftast vet bäst. En kille som verkar vara ärlig men visar sig ha lite skit under naglarna, tänk “Training Day”. Oscarsnomineringen för “Flight” har i alla fall kommit som ett brev på posten och jag kan ärligt säga att Denzel som så ofta förr bär filmen på sina axlar. Pluspoäng för att handlingen är rätt spännande ändå. Whip ( Denzel) är en pilot som räddar ett plan från att krascha, men när undersökningen av vad som skett tar fart så visar det sig att något skumt är på gång. Där kommer oförutsägbarheten som lyfter “Flight” och mer än så behövs inte avslöjas. Kommer förmodligen att visas i mitten av Januari!

///Emil Sandgren Strada