6082b45925dc87017f719632
“Svarta duvor och vissna liljor” stoppas i Sveriges Radio


Den politiskt laddade singeln med Kartellen och Timbuktu åter i blickfånget.

 

 

När Kartellen och Timbuktu-singeln “Svarta duvor och vissna liljor” premiärspelades i slutet av november blev det stor uppmärksamhet efter att textinnehållet uppmärksammats.  I texten tar Sebbe Staxx och Timbuktu tydliga ställningstaganden politiskt och har omskrivits för textraden “dunkar Jimmie gul och blå…”, vilket båda rapparna förklarat som en metafor.

 

Nu har Sveriges Radio centralt beslutat att stoppa låten i etern, uppger Dagens Nyheter och Expressen. Jonas Westman, gruppchef för musikredaktörer i P3 säger till Dagens Nyheter:

 

– Låten innehåller hot och starka ställningstaganden mot SD och M. Det strider mot de krav vi har att vara opartiska. Det är naturligtvis extra känsligt just nu eftersom vi går in i en valrörelse.

 

 

Kingsize Magazines chefredaktör Tobias Carlsson reagerade på detta och skriver i krönikan “Ska vi acceptera att ‘public service’ tystas ner?”:

 

Jag ställer mig frågan var det ska det sluta om man börjar censurera artister efter godtycke beroende på samhällsdebatten trots att det grundbultarna artisten i fråga försvarar är humana och baserade på människors lika värde. Vilka andra artister med anti-rasistisk agenda uttryckt i andra eller mer vaga ordalag ska förbjudas i Sveriges Radio? Börjar man hårddra dessa restriktioner finns det en lång rad artister som hamnar på “fel sida” om skiljelinjen för vad som är acceptabelt att uttrycka.

 

Läs krönikan HÄR!

 

 

DISKUSSION: Är det rätt av public service-radio att bojkotta musik med politiska förtecken?

Kommentera via ditt Facebook-konto nedan!

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL