Sibongile South Africa!

Sibongile South Africa!

Tre veckors musikäventyr för KWAAI i Sydafrika är över… Se bilder och video från avslutande veckan!

I mitten av december påbörjades resan som kommer att bli det största utbytet hittills mellan svensk och sydafrikansk hiphop. Då flög några av Sveriges mest intressanta hiphop- och reggaeartister (med namn som Adam Tensta, Syster Sol, Cleo, Chords, Mofeta & Jerre och Dirty Jens) till Sydafrika för att möta några av Sydafrikas största profiler inom urban musik. Artisterna kommer att spela in en gemensam skiva och åka på turné ihop. Sommaren 2013 kommer de Sydafrikanska artisterna till Sverige och Skandinavien för en stor turné, föreläsningar och för att knyta band med den svenska musikscenen.

Se Kwaai-session med Driemanskap @ Red Bull Studios, Cape Town:

Kolla även bilder från sista veckan i Sydafrika:

[pgallery id=”27PN1VN84V” /]

Nu har Kingsize fått en sista uppdatering från KWAAI-gängets resa i Sydafrika. Se bilder och läs Neyney´s avslutande reflektioner från resans sista dagar i Sydafrika:

Det är måndag kväll och alla har samlats i Ghetto Ruff Studio för en sista ”braai” – grillning. Vi har köpt massvis med kött och öl och Ghetto Ruff, som är
Johannesburg mest kända underground studio med artister som hypade kwaito- producenten Dj Cleo och Nancy G, har öppet hus ikväll. Det är en varm plats med feta studiorum, skateramp, breakdans-yta, pool, wifi (!!!!) och grymma människor i omlopp.

Tunga rapparen Zeus är där på festen med sin producent Don. Zeus har tidigare i veckan spelat in en FET låt med Kristin Amparo och en av SA:s största
reggaeartister Black Dillinger.

Rantoboko är där (ni vet ”Knockin on my door”-Rantoboko) och han har droppat feta grejer på flera låtar de senaste dagarna, samt visat oss Soweto och blivit en vän.

Över huvud taget har Johannesburg varit en karusell av studios, möten, inspelningar och hiphop-jam. Joburg är bizniz-staden, en av huvudstäderna, snabbt, mycket, stort… I Johannesburg har vi cruisat runt i bilar överallt, här promenerar folk inte och det är dåligt med kollektivtrafik. Samtidigt är folk rätt rädda och utsätter sig inte för onödiga risker. Vi svenskar såg inte riskerna på samma sätt (naivitet kan vara så bra ibland!) utan ville gärna ta oss ut till ökända Alexandra Township för att spela. Folket ute i hooden var öppna mot oss och nyfikna på musiken och vi hängde med hiphopare, street kids, gamla veteraner, unga entreprenörer och en hord getter en hel dag på ett hiphop-jam i Alex. Där fick Kwaai grym respons och gav mycket kärlek tillbaka! Jag hade inrett hela stället med afrikanska tyger, äkta femtastic stil represent.

På tre veckor har Kwaai – Chords, Syster sol, Mofeta & Jerre, Adam Tensta, Cleo och Dirty Jens – spelat in och börjat på 20 låtar. De har haft tre live-gig i
Kapstaden och i Johannesburg. Vi har hängt i 5 olika studios varav en, Kalawa Jazmee Studio, är Sydafrikas absolut kändaste kwaito-studio. Vi har nätverkat med sjukt mycket folk och lärt känna artister för framtiden, artister vi vill bjuda med till Sverige. Frågan är vilka? Vilka diggar vi, vilka diggar varandra, vilka
kommer Sverige att digga?

Vill Sverige ha Jack Parow som är SA:s största vita rappare på Afrikaans och som spelade in en sjuk hiphop-dänga med Chords och Dirty Jens på ett Chordsbeat?
Jack Parow är gammal i gamet, han kommer från en hård bakgrund och slänger sig med Afrikaans slang som en färgad, vilken han fått mycket skit och stora hyllningar för.

Eller reggaeprofilen Black Dillinger som äntrade Wired Sound Studio i Jo-burg med stor pondus och fastnade dirr för ett Mästerkatten-beat (Serengeti) och spelade in en massiv låt med Kristin Amparo, rapparen Zeus och Rantoboko. En medveten låt med texter om att förenas och färdas tillsammans. Black Dillinger turnerar i Europa varje sommar och har sitt fäste i Tyskland. Låten kommer vara med på hans 5:e kommande skiva och definitivt med på Kwaais!

Eller gruppen Driemanskap, och rapparna Kanyi och Mic Substance som dominerade Cape Town vistelsen med flera feta crew produktioner! Dom har kollaborerat med alla rappare och sångare inom Kwaai och blev vår första språngbräda till Sydafrikansk hiphop. De måste få uppleva den svenska sommaren och musikscenen… Eller Rantoboko, Ginger Cobra, Zeus, Subz, 2lee, jitsvinger mfl mfl?

Såhär sista dagen frågar vi oss själva – ”Vad händer nu?”. Det som händer nu är att Jerre och Chords och Syster sol har massvis med mixar och inspelningar att fila på. Filmteamet har mängder med intressanta, intrikata klipp från 3 veckors tid att bearbeta och klippa ihop till en serie om 6 avsnitt á 12 min. Red Bull stödjer hela filmproduktionen och kommer att vara med och publicera serien tillsammans med oss i vår.

I vår släpper vi videon till Badman. Den låt och video vi spelade in under två dagar i Guguletu i Kapstaden. Sjuka bilder sjuka bilder ni kommer fatta hur hiphop den här resan har varit när ni ser videon! One love.

Managementet har möten med Riksteatern och Luger om hur vi kan organisera en turné i sommar när Kwaai-projektet fortsätter genom att ta hit de främsta och
coolaste artisterna vi har träffat under denna tid.

Och så ska vi ju ha fest såklart. Vilka var med på Färgfabriken? Slutsålda biljetter och 1000 personer i lokalen och då hade vi in te ens åkt till Sydafrika än!

Peace till Kingsize för att jag fått dela med mig av tankar och bilder från Sydafrika och för sköna nomineringar till Kingsize-galan. Stay tuned, detta är den
sista rapporten från Syd men resan stannar inte här!

Kärlek / Neyney från Kwaai

65ba07add7a32f7b0a037f23