Det efterlängtade albumet ute via Soblue Music/Universal. Lyssna här!

Musikkollektivet Kartellen bildades i en fängelsebunker av Leo ”Kinesen” Gonzalez och Janne Babyface. Året var 2008 och de kände att Sverige behövde riktig, verklighetsbaserad hiphop. Inspirerade av nittiotalets råa östkust rap började de göra musik. Förutom att fylla ett gap på den svenska hiphop scenen,
blev musiken ett sätt för medlemmarna att ta sig igenom tiden i isolering.

Sommaren 2008 gjorde Kartellen, med Sebbe Staxx och Kaka, sitt första uppträdande som förband åt rap-legenden Ice Cube. Efter ett uppmärksammat reportage i modemagasinet Rodeo blev Kartellen bandnamnet på allas läppar. Aftonbladet uppmärksammade också Kartellen med en helsida, och inom några veckor hade bandet över en miljon lyssningar på Myspace. Plötsligt var Kartellen Sveriges mest omdebatterade hiphop grupp. Det gjordes radioprogram och skrevs spaltmeter i SvD, DN, Nöjesguiden och olika bloggar. Många provocerades av Kartellens råa stil och bakgrund, men ännu fler skrev positivt. Kartellen blev ett band att älska eller hata.

Polisens uppmärksammade försök att stoppa Kartellens spelningar och alla skriverier drev på bandets popularitet som bara blev större och större. Ar 2009 gjorde Kartellen, trots att Sebbe och Kinesen satt i fängelse, succé på Hultsfred. Sen dess har även Maskinisten tagit plats som stående medlem i kollektivet. Kartellen släppt flera uppmärksammade videos och låtar på youtube som sammanlagt fått cirka femton miljoner views tills idag.

Kartellens texter handlar ofta om det kriminella livets baksida där paranoian styr och svek och droger splittrar vänner och familjer. Om föräldrar som inte får uppleva sina barns uppväxt för att de sitter i fängelse. Om ständiga trakasserier från polisens som visar på en avgrund av misstro – från båda hållen. Om segregation och utanförskap.Om känslan att vara diskriminerad och känna sig mindre värd. Om klassamhället. I början var målgruppen och fanbasen av naturliga skäl de unga i miljonprogrammen. Men idag har allmänhetens vänt och Kartellen jämförs med legendariska och provokativa svenska pionjärer som Latin Kings och Ebba Grön. Utöver musiken är kollektivet aktivt i ett antal projekt inom teater, film, litteratur och dokumentär.

Kinesen om det nya albumet:

“Ånger Å Kamp är en musikalisk porträttering av våra livsöden. En både rå och ärlig reflektion av en samtid i våra mest utsatta områden. I allra högsta grad en lektion i Darwinism, narcissism och socialkannibalism. Detta är determinismen i konstform. Ånger och Kamp är berättelsen om förlust, smärta och sorg. Om blod, svett och tårar. Om att resa sig. Om nu eller aldrig och allt eller inget. Ånger & Kamp är hjärta – Sanningen.”

Lyssna på “Ånger & Kamp” via Spotify nedan!