Annons: Hitta rätt i djungeln av datorer


 

 

Hösten är en tid för skolstart och nya projekt på arbetsplatsen. Du är utvilad efter en lång och varm sommar och känner dig redo för utmaningarna som väntar. Plötsligt händer det som inte får hända den moderna människan. Din dator slutar att fungera.

 

Det kan låta trivialt och det finns mycket värre saker som kan hända, men alla kan nog föreställa sig panikkänslorna som uppstår när skärmen på laptoppen pixlar sig eller fläkten helt plötsligt börjar att lukta bränt. Beroende på vilken dator du har kan det gå att lämna in den för lagning. Om enheten däremot börjar att bli till åren, och är över fem år gammal, är det dags att köpa nytt.

 

 

 

Ställ dig själv 3 frågor

 

Det finns tyvärr ingen universaldator som passar alla. Det finns hundratals tillverkare som alla säljer enheter som de hävdar är den bästa datorn för dig. För att du ska kunna filtrera ditt sökande bättre ska du ställa dig tre frågor:

 

 

Behöver du en dator? Det här är en viktig fråga. Det är nämligen inte alla som behöver en dator. Om det mesta du gör är att läsa mejl, webbsurfa, hålla videosamtal och sköta bankuppgifter kan det räcka med en surfplatta eller till och med en bra smarttelefon. Måste du däremot använda tunga ordbehandlingsprogram eller köra kalkyl-, design- eller illustrationsprogram, då behöver du en dator.

 

 

Hur mycket ska den kosta? Kostnadsfrågan är viktig. En dator kan kosta alltifrån några tusenlappar till närmare 100 000 kronor. Ju starkare och mer avancerad datorn är, desto dyrare är den. Om du behöver en dator från den dyrare prisklassen finns det betalningslösningar. Om du behöver investera i en dator kan du antingen vända dig till din bank eller ta ett sms lån. Det sistnämnda är ofta mindre än ett vanligt banklån och det går att ansöka om direkt på nätet. Benämningen sms lån kommer av att kontakten mellan låntagaren och förmedlaren sker via sms, och inte av att själva lånet ansöks om via sms. Det kan vara bra att titta på en lista på sms lån för att kunna jämföra olika låneförmedlare. Låneformen har funnits sedan 2006 och det du bör tänka på är att välja ett lån som har en löptid och ränta som passar dig.

 

 

Hur snabb behöver den vara? Vad du ska använda din dator till är det som avgör hur snabb din dator måste vara. Det innebär att du måste titta på processorerna och gigahertzen i varje dator. Kategorin speldatorer innehåller datorerna med de mest kraftfulla processorerna och grafikkorten, vilket passar spelaren men också den som arbetar i program som Adobe Illustrator eller med videoredigering och fotografi. Den som mest arbetar med ordbehandlingsprogram kan utan problem välja en dator med mindre starka processorer, såsom en ultrabook eller en hybriddator, som både är en dator eller surfplatta.  

 

 

 

När du har fått svar på dessa frågor kan du börja att titta på vilka tillverkare som erbjuder det du vill ha. Försök att inte fastna för snygg design eller datorerna som syns mest i flödet på Instagram. Välj en dator som du kommer att ha nytta av. Det kommer att löna sig i längden.

 

 

dator2-S

 

 

Foto: Unsplash

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL