Kingsize följde med till den danska huvudstaden för ett besök i den nybyggda studion dit flera av vinnarna på Kingsizegalan kommer att kunna spela in musik!

Med etablerade studios runt om i världen har Red Bull Studios blivit en allt större kraft att räkna med. I ett nära samarbete med Kingsizemagazine kunde vi bland annat följa Labyrint i studion i Amsterdam och KWAAI i Kapstaden. Efter veckans Kingsizegala stod det också klart att vinnarna av Årets nykomling, Dani M, Årets producent, The Salazar Brothers och Årets Soloartist, Näääk alla fått låna nyckeln till den nya studion i Köpenhamn.

Under en veckas tid har invigningen av den nya studion pågått med mingel och liveuppträdanden. Ledorden ”musik ger dig vingar” ligger till grund för Red Bull Studios synsätt där de vill bevisa att ingenting är omöjligt och ser detta som en chans att få bidra i musikindustrin. De vill främja ny musik och ge utrymme för ett brett spektra när det gäller såväl genre som skapandeprocess.

Den nya studion i Köpenhamn är en mycket välkomnande plats där intrycket är att de genuint bryr sig om artisterna och inte låter affärstänk stå i vägen för att göra det som de tycker är roligast, producera högkvalitativ musik. Red Bull Studios värdesätter samarbetet och är en lekfull verksamhet där kreativiteten tillåts flöda och där innovativa tillvägagångssätt får stå i centrum.

– Våra studios är egentligen till för hela världen att använda. Men man ska vilja göra något annorlunda med studion, inte bara komma och spela in en låt utan det ska finnas någon twist och en story i det. En lekstuga för udda projekt, förklarar Josef Vasilcin, kulturansvarig för Red Bull i Sverige.

En blick på den nybyggda studion är i sig ett bevis på deras synsätt. Rummen är noga konstruerade för att få fram bästa ljudkvalité, där allt från takhöjder till ljusinsläpp och träkonstruktioner på väggarna ska ge produktionerna den bästa behandlingen. Det märks tydligt att ingenting är valt åt slumpen och det är med mycket kärlek som eldsjälen och tillika studio managern Fergus Murphy ger oss en guidad visning. Med en lång erfarenhet av musik har han tillsammans med andra arbetat hårt för detta och är nu exalterad att presentera den och redo att ta sig an artisterna. På måndag öppnas den ljudisolerade dörren för första artisten. Då är det dags för det danska underbarnet Mike Sheridan som från 16 års ålder gjort klubbspelningar och idag är en välrenommerad electroproducent. Men senare i vår intar så även våra svenska vinnare, något som de alla på Red Bull Studios verkligen ser fram emot. Faktum är att de planerar ett alldeles speciellt projekt tillsammans med Redline som alla bör hålla utkik efter (!)

När Fergus höjer volymen i studion och de ur högtalarna strömmar allt från akustiska produktioner till obskyra hiphop beats förstår man snabbt vilken mångfald och kapacitet de erbjuder. Väl inne vid mixerbordet, med blicken utöver mickbåset kan man också tydligt visualisera de många minnesvärda produktioner som kommer komma till liv just där.

Text: Mia Andersson
Foto: Dennis Bärlund

Besök Red Bull på Facebook

Besök även Red Bull Studios CPH