Jag såg 2 Chainz göra en mindre roll i en tv-serie och kom då att tänka på vilka rappare som ännu inte gjort skådespelardebut. Men som borde.

1. Wacka Flacka Flames ( Skräckfilm/Drama

Nyligen utkickad från skivbolaget Bricksquad 1017 av boss Gucci Mane letar den dreadsrockande hype-rapparen Wacka nu nya möjligheter. Han är både stor (2 meter) och kan se ytterst flippad ut, som i t ex videon ”Wild boy (remix)”. Wacka besitter förmågan att le och se helt galen ut samtidigt och gör sig därför perfekt i genren skräck och drama.

2. Gunplay, MMG (Action, Skräck, Komedi)

Gunplay inte bara ser ruskigt oberäknelig ut, han är det också. Från hans inspelade kokainäventyr på amerikanska nöjesfältet Sig Flags där han komiskt springer omkring som ett enormt barn på crack till när han får en blåklocka av 50 cent efter beef mellan 50 och Rick Ross så är Gunplay underhållande. Jag ser honom egentligen i vilken genre som helst men på grund av hans skräckinjagande utseende och komiska timing passar han bäst där.

3. Scarface, Rap-a-lot (Crime, Thriller)

En av Houstons mest ikoniska rapambassadörer har en basröst som skulle passa perfekt i filmernas värld. Tänk er det legendariska trycket i basrösten leverera narrativ om en djup berättelse från slummen. Tänk er annars en rutinerad polis med hatt som puffar på en sliten cigarr. För att bäst förstå Scarface magiska röst rekommenderar jag ”Bumpin my music” (remix).

4. Sebbe Staxx ( Thriller, Drama)

En av ortens favoriter har redan gjort teaterdebut och jag ställer mig frågan, när han ska få spela en mer självbiografisk roll på film? Frågan är om det finns någon svensk rappare som är så ärlig med sina egna känslor som Sebbe, man hör det i texterna och man ser det i intervjuer. Han har varit med om mycket och jag tror drama och thriller är stilar han skulle hantera väl.

5. Timbuktu (Komedi, samhällskritik)

Såg man Timbuk i ”Så mycket bättre” så vet man att han har glimten i ögat. Självdistansen, det stora leendet och den sköna skånskan gör honom till en perfekt karaktär i en feelgood-film. Hans vassa samhällskritik kan han lika gärna skrika ut på film och jag ser honom som en kämpe mot förtryck, en Robin Hood-typ.

///Emil Sandgren Strada