Följ med på resan som gjort Lunda-rapparen till en av Sveriges mest folkkära artister.

Inför förra sommarens jubileumsturné gick Timbuktu & Damn! in i studion i Malmö för att försöka fästa sin 10-åriga livemagi på en studioplatta. Resultatet blev albumet ”Full Ära” som gavs ut i november 2012 och innehöll nyinspelade låtar från Timbuktu & Damn!s gemensamma livekarriär och även låtar från Timbuktu-album. Första singeln från skivan var ”Stanna kvar” som är en svensk version av Damn!s ”Got To Go” från 2004. ”Full Ära” belönades nyligen med en Grammis för Årets Hip-Hop/Soul.

I SVT’s kommande dokumentär får vi följa Timbuktu och Damn! från starten 2002 fram till inspelningen av Full Ära på nära håll. “Timbuktu & Damn! – År tio” ger en unik inblick i Sveriges stoltaste musikmaskins nutid och dåtid.

Hur får man magin att inträffa gång på gång, långt efter att ungdomsdrömmen blivit ett yrke? Hur hanterar man en vardag där var man än dyker upp är det fest med öppen bar? Hur träffades Timbuktu & Damn! och vad hände i replokalen på Mejeriet i Lund inför de första spelningarna? Hur känns det att åka från svenska festivalspelningar med 30 000 i publiken till att spela för några hundra i totalt mörker i Maputo, Mocambique med trasig ljudanläggning? Ni får även se ett personligt och oförställt porträtt av rapparen som blev folkkär, långt från rubriker och dokusåpor.
 

“Timbuktu & Damn! – År tio” premiärvisas på Doc Lounge på Mejeriet i Lund ikväll den 2:e april och sänds i SVT2 lördagen den 13:e april kl 19.00