Radioprofilen Ametist Azordegan var en av många som hade åsikter om Uppdrag Granskning-avsnittet från i onsdags där bland annat Sebbe Staxx medverkade. Efter programmet skrev Ametist ett tweet med texten “Kan inte Janne Josefsson bara komma ut som nazist/SVP en gång för alla?”. Reaktionerna lät inte vänta på sig från kritiker och andra journalister men även från anonyma personer via nätet – och dagen efter såg hon sig utsatt för ett flertal mordhot och hot om sexuellt våld via mail och sociala medier.

Ametist har tagit avstånd från sitt uttalande och menar att det skulle uppfattas som ironi och hon publicerade ett inlägg via Facebook där hon skrev:

Jag vill vara tydlig. Jag IRONISERADE över Janne Josefsson för jag tycker han gjorde ett dåligt journalistiskt jobb (nej, jag har inte tagit politiskt parti. Däremot parti mot en journalistkollegas arbete). Och när jag kastade sandlåde-sand på en annan journalist gjorde jag det i affekt. “Kan han inte bara komma ut som nazist…” är såklart sånt man slänger ut sig hemma när man raljerar. Jag blev lite för upprörd tror jag.

Sveriges Radio har tagit avstånd från uttalandet och samtidigt kritiserat att alla hot mot journalister är oacceptabelt. Ametist hade livvakter för att kunna genomföra radiosändningen “En Kärleksattack på Svensk hiphop” samt tillfälligt bott på hemlig ort.

Efter sina tweets har Ametist utsatts för mordhot, alla hot riktade mot journalister eller andra som utnyttjar sin yttrandefrihet är helt oacceptabla. Vi anser självklart att det är oacceptabelt att mordhota medarbetare på Sveriges Radio.


Rättelse:
Det uppgavs tidigare felaktiga uppgifter i denna artikel gällande det livvaktsskydd Ametist hade under en sändning. I samband med hoten mot Ametist undersökte Sveriges Radio hotbilden och man rekommenderade således att livvakter skulle finnas med under sändningen av “En Kärleksattack på Svensk hiphop” samt att programledaren tillfälligt skulle bo på hemlig ort.

65546e0a53c940223e0b0eb4