När P3 Guld presenterade de nominerade till galan 2023 var Yasin en av artisterna som reagerade på det delvis nya formatet och kategoriändringar. Efter att tidigare varit kritisk mot musikgalorna i Sverige så publicerade han i samband med P3 Guld-galans tillkännagivande i november, ett inlägg i sociala medier där han skrev:

“never let them put a price on your art”, i ett inlägg till en bild där hans statyetter syns ligga i en papperskorg.

Nu utvecklar Yasin kritiken mot både P3 Guld och Grammis, samt Sveriges Radio, i ett nytt avsnitt av YouTube-podcasten DiaLogiskt. I det första avsnittet berättar Yasin om hur han ser på musikgalorna som delar ut priser, citerad av Aftonbladet:

“Jag känner verkligen så här: behåll era priser. Det är så jag känner. Om jag var en artist i Sverige för kanske 50 år sedan, så tror jag inte ens att jag skulle få komma utanför parkeringen på de här galorna.”

Yasin säger vidare:

“Ska jag komma dit nu? Ska de prata om och bedöma min konst, och en kultur vi har skapat själva? Ska de komma och säga till oss vem som är bäst? Vad vet ni? Jag fattar, ni hämtar en, två alibin och så ska de säga till er vad som är bäst. Men det betyder inte ett skit.”

Efter flera år av omfattande kritik mot Sveriges Radio, för att spela svensk gangsterrap, så har har kanalen kraftigt minskat antalet uppspelningar av svensk hiphop i etern – något som framgår i P3:s sammanställning av årets mest spelade låtar under 2022. Yasin riktar även en känga mot just radiokanaler i DiaLogiskt:

“Du behöver inte radion som duktig rappare i dag. Du behöver inte din musik på radio, du behöver inte vinna ett pris. Allt det här är bara prestige, om du faktiskt inte behöver promon. Men det finns andra vägar att gå. Skriv till mig, jag delar din låt. Det är mycket effektivare än radion. Vem lyssnar på radio?”

Se två avsnitt med Yasin i DiaLogiskt nedan.

Foto: Dialogiskt / YouTube