Tidigare idag avslöjades det att P3 Guld återvänder till Göteborg den 27 januari 2023. På galan kommer bland andra Cleo och Jireel att uppträda live – men däremot kommer ingen att prisas i en separat hiphop- eller r&b-kategori nästa år. I ett pressmeddelande menar Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4 och ordförande i P3 Guld-juryn, att kategoriernas “relevans” behövde ses över.

– P3 Guld har funnits i 20 år, det var helt enkelt dags att kika på alla kategoriernas relevans och göra en del kategoriförändringar. Både musiken och speciellt kanalen P3 har förändrats och utvecklats under de här åren och på detta sätt blir den kopplingen till P3 Guld tydlig.

I samma pressmeddelande framgår att de tidigare nio priskategorierna omvandlats till sex “för att tydligare spegla dagens musikscen”. Bland annat slås Årets artist och Årets grupp ihop, samtidigt som Årets hiphop/R&B, Årets pop, Årets rock/metal och Årets dans tas bort helt. Detta innebär att alla artister tävlar mot alla i kategorier som Årets album och Årets låt.

Att hiphopkategorin tas bort när det är landets – och världens – största genre är förstås ett beslut som går att kritisera och förvånas över. Det går också att spekulera kring om det har att göra med de senaste årens kontroverser och debatter kring genrens närvaro på musikgalor och huruvida brottsmisstänkta ska prisas. Tidigare i år gick Musikförläggarna ut som första gala att förbjuda att artister som är dömda för brott nomineras till priser.

En av dem som hittills reagerat är Yasin, som sedan tidigare varit kritisk mot musikgalorna i Sverige. Han har tidigare vunnit både P3 Guld och Grammis, men dom statyetterna har nu hamnat i papperskorgen.

“never let them put a price on your art”, skriver rapparen i ett inlägg till en bild där hans statyetter syns ligga i en papperskorg. En tydlig pik då han också inkluderat ett inlägg som redogör för kategoriändringarna.

I samband med detta avslöjar han också att ett nytt album är på gång, kort efter att han släppt låten “Nånting i luften” så sent som i fredags.

Lyssna på låten och se inlägget nedan.