5ebe5f2072aaf323604db793
Ortens-bästa-poet-2018-s
Hon är vinnaren av “Ortens bästa poet” 2018


Årets tävling blir också den sista.

 

 

Under söndagen gick finalen av “Ortens bästa poet” av stapeln i Ungdomens hus i Rinkeby. Framför 2500 personer tog 19-åriga Farhiya Feysal från Linköping hem tävlingen och ett stipendium på 20 000 kr efter att ha blivit utvald av juryn som bland annat bestod av Stor, Martin Mutumba, Seinabo Sey och Aleks. Därmed blev hon den första kvinnliga vinnaren i svenska förortsmästerskapet i poesi. Lagtävlingen vanns av lag Västerort, som bestod av Ahmed Hassano, Yusuf Hussein, Mehdi Mohamed och Daniel Aslan.

 

Bakom “Ortens bästa poet” står den ideella föreningen Förenade förorter, vars syfte är att lyfta erfarenheter från förorterna och verka för att människorna som bor där ska äga berättelsen om förorten. Därför är det extra tråkigt att det nu står klart att tävlingen läggs ner. Dels för att man varit underfinansierade och dels för att man upplevt sig motarbetade av lokala politiker och tjänstemän.

 

– Vi har alltid varit underfinansierade men vi har inte heller kunnat nå de samarbeten med stadsdelen som vi har önskat, säger Bipasha Huq från Förenade förorter till SVT.

 

Det har även riktats stor kritik mot polis och ordningsvakter i samband med tävlingen, då man under lördagskvällen ska ha befunnit sig i tunnelbanan och bråkat med personer kopplade till evenemanget. Enligt Stor blev också en av jurymedlemmarna misshandlad av polis. Se inlägget nedan.

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

Fick äran att vara jury på nordens största poesi event igår på ”Ortens bästa poet” de va 2500 pers i Rinkeby som såg @farrhiyaa_f Vinna! ”Vilken West side Mannen du e dead side” Grattis till dig välförtjänt och grattis till alla andra poeter ni va fett tunga. Respekt till @forenadefororter som kämpat med detta på nästa inga pengar eller bidrag alls så synd att ni måste lägga ner. Under de fyra åren dem varit verksamma har de inte haft ett enda bråk under evenemangen. Ändå lyckas polisen motarbeta denna poesi kväll som de vore nån rekrytering för kriminalitet. Hoppas folk med makt vaknar och inser hur viktigt detta är. 2500 människor va samlade i Rinkeby och dem enda som startade bråk var tråkigt nog polisen som misshandlade en annan jurymedlem. @forenadefororter ni förlorade slaget men inte kriget. Ortens bästa poet är långt ifrån slut inshala. Tack för att fick va en del av detta 👑

Ett inlägg delat av Don Infante (@stor)

 

 

Se hela tävlingen nedan!

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL