2018 hölls den senaste finalen av “Ortens bästa poet”. I samma veva meddelade arrangören, föreningen Förenade förorter, att tävlingen skulle läggas ner. Så skulle det också bli, även om man satsade på en comeback redan året efter. I kölvattnet av pandemin är tävlingen nu tillbaka på riktigt, efter fyra långa år. Detta rapporterar SVT Kulturnyheter.

Igår söndag hölls den första deltävlingen i Vivalla i Örebro. Saman Sokhanran vid Förenade förorter är konstnärlig ledare för tävlingen och säger att trots att senaste upplagan av tävlingen nådde stora framgångar vill arrangörerna istället fokusera på tävlingens grundvärden.

“Vi gjorde det här för att vi ville bygga en poesiscen ute i förorten och vi ville flytta kulturen och en konstscen till folk som bor här ute. Det är våra grundvärden och det är det vi kommer göra igen. Så vi kommer tillbaka ödmjuka och inte så arroganta att vi tror att vi ska upprepa en succé, utan vi ska göra en poesitävling i förorten”, säger han till SVT Kultur.

I vanlig ordningen arrangeras tävlingen tillsammans med flera olika föreningar runtom i landet och detta år hålls deltävlingar i städer som Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Borås, Jönköping, Borlänge och Umeå. Finalen kommer hållas i december.

“Poesi är ett vardagligt begrepp och inte ett elitistiskt begrepp, tävlingen hjälper till med det. Det hjälper till med att vara någon form av plantskola för framtida poeter, kulturutövare som tar sina första steg. Det är både en amatörscen och en poesiscen.”

“Det betyder mycket för många”, säger Saman Sokhanran.

Farhiya Feysal vann Ortens bästa poet 2018 vilket gjorde henne till den första kvinnan någonsin att vinna mästerskapet. I juryn satt då namn som Stor, Seinabo Sey, Jireel och Aleks. Därefter har hon bland annat uppträtt på Grammisgalan 2019 med dikten “Osäker grabb”. Iman Talabani kom på andra plats i Ortens bästa poet 2016.


 

Foto: