Leif GW Persson kritiserar häktningen av A$AP Rocky


“Att beskriva det som en grov misshandel tycker jag går bortom rimliga fantasier.”

 

 

Det har nu gått mer än en vecka sedan Harlem-rapparen A$AP Rocky begärdes häktad på sannolika skäl misstänkt för misshandel. Nu får han stöd från oväntat håll. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson riktar skarp kritik mot både häktning och brottsrubricering, sedan han besökt TV4 Nyhetsmorgon igår och citeras av Expressen.

 

– Att beskriva det som en grov misshandel tycker jag går bortom rimliga fantasier. Det är en ganska vanlig misshandel, säger han bland annat.

 

GW fortsätter med att kritisera både åklagaren Fredrik Karlssons och Tingsrättens beslut att bevilja häktningen och säger att det gjorde honom “lite förvånad med tanke på omständigheterna”. Han menar på att den som startade konfrontationen var offret och att det är konstigt att det inte riktats några misstankar om misshandel mot den personen, då det var han som slog Rockys livvakt och finns på film.

 

– Det verkar på gränsen till okynne faktiskt. Om någon skulle hamnat i finkan är det den som inleder det. Hoppas det inte är så illa att åklagaren drivs av lust att placera sig själv på kändiskartan. Det vore mycket illa.

 

Vad gäller händelseförloppet framöver tror Leif GW Persson trots allt inte på något fängelsestraff. I intervjun säger han:

 

– Jag skulle bli svårt förvånad att han skulle bli dömd till en frihetsberövande påföljd. Han kommer sitta dom där 14 dagarna och sedan så kommer han släppas i väntan på rättegång, ungefär det kommer att hända.

 

A$AP Rocky har hittills fått ställa in en rad spelningar och nu meddelar även artistens management att hela Europaturnén under juli månad ställs in. Totalt ska det handla om 12 spelningar.

“A$AP Rocky is being detained in a Swedish jail for an unknown period of time for acting in self-defense during an altercation that took place. Due to this unfortunate situation he is forced to cancel his European festival and tour dates in July”, skriver man i ett uttalande som publicerats på Sonar-festivalens sociala medier. Senast den 19:e juli vet vi om åtal eller omhäktning sker, eller om rapparens försätts på fri fot.

 

Tills dess, se hela klippet från TV4 Play med Leif GW Persson nedan.

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL