På fredagskvällen gick årets Manifestgala av stapeln på Nalen i Stockholm. Under kvällen uppträdde akter som Adam Kanyama och Maxida Märak innan priserna i 15 genres och 6 specialkategorier delades ut. Cherrie och General Knas var två av de som gick hem med priser då de vunnit i kategorin Årets hiphop respektive Årets rytm. Se samtliga vinnare med motivering nedan!

Synt
För ett album med mästerliga elektroniska stämningsbyggen skapade kring svindlande melodier och monotona basgångar ledda av en drömlik sång går årets pris i kategorin synt till:
Roya – Hive (eshqi records)

Jazz
Lisa Ullén har återigen bevisat med sitt självklara och skarpa språk att hon är en av samtidens mest betydelsefulla komponister med en kärna som har glöd som räcker i flera ljusår.
Lisa Ullén – Piano works (disorder)

Dans
Jorden runt på mindre än en timme. Med musikalisk start och målgång i Göteborg. Årets vinnare till Manifestpriset i Dans är Shakarchi & Stranéus.
Shakarchi & Stranéus – Steal chickens from men and the future from god (Studio Barnhus)

Dansband
Blender har gjort rejält avtryck i Dans-Sverige under året och hittat helt rätt med sitt senaste album. Plattan håller hög klass rakt igenom med bra dansbeat, nyskriven originalmusik och outstanding leadsång. Blender har aldrig varit rädda för att gå sina egna vägar, eller för att … ”Gambla litegrann”.
Blender – Gambla litegrann (Loudhillmusic/records)

Rock
Det Jordiska vinner för att de med sina avskalade texter och varma musikaliska hand sticker ut som årets mest angelägna oväsen. Ett band och album som träffar oss rakt i hjärtat.
Det Jordiska – Det Jordiska (Lazy Octopus Records)

Folk
Nytt och gammalt sida vid sida när en bortglömd musiker lyfts fram i ljuset – Hillevi Öberg. Strålande svängig musik – traditionell och ny, fint arrangerad och med folkmusikens hela bredd!
Emma Ahlberg Ek – Hillevi (Caprice Records)

Punk
Succébandet får andra svåra skivan att verka extremt lätt och självklar. Tydliga melodier, politisk rättrådig skolning och maxad växelsång – vad mer kan man begära?
Twin Pigs – Scandinavian Nightmare (Luftslott Records)

Hårdrock
Med kraft, pondus och precision levererar Craft svartmetall med isande melodislingor och krossande tyngd. Ett av 2000-talets mest konsekventa band levererar återigen och visar att man tillhör världseliten inom sin genre.
Craft – White Noise and Black Metal (Season of Mist)

Hiphop
Text, beats och rytm skapar tongångarna som tar lyssnaren på en färd och allt landar mjukt i samband och rötter.
En riktig OG – ortens gäri och Sveriges främsta mystiska soulröst – Cherrie
Cherrie – Araweelo (Araweelo)

Barn
Musiken och titlarna skapar associationer och låter fantasin flöda fritt i det menageri som skapats av musiker som tar barnen på allvar!
Oddjob – Jazzoo 2 (Headspin Recordings)

Årets Live
Livejuryn vill tacka Jonas Lundqvist – dina konserter är som hemmafester där publiken är hedersgäster, där känslan, kontakten och kärleken står i fokus. Årets liveartist lyckas med det som få kan – att göra varje konsert till en udda upplevelse som aldrig upprepar sig själv – tack!
Jonas Lundqvist (Adrian Recordings)

Pop
Två decennier efter debuten med Bad Cash Quartet har Jonas Lundqvist förädlat sin boogie till perfektion: I opposition mot tidens tandblekta framgångsideal målar han upp en värld där rock’n’roll aldrig dör.
Jonas Lundqvist – Affärer (Adrian Recordings)

Årets Musikvideo
Den här musikvideon träffar dig som kniv rakt i ögat. Videon illustrerar obarmhärtigt ämnet utan att göra avkall på form eller taktkänsla. En skoningslös bild som aldrig lossnar från näthinnan.
Jenny Wilson – Rapin (Gold Medal Recordings) Regi: Gustaf Holtenäs

Experimentellt
Med doften av ett sågverk i form av en elektronisk orgel, djupt inne i den Ångermanländska barrskogen. Från djupaste mörker till första gryningsljuset växer klangerna och kryper in under skinnet, vi hoppas att det aldrig skall ta slut.
Maria w Horn – Kontrapoetik (XKatedral)

Rytm
Musiken som tar hem årets pris är mer än bas, röst och trumma; det är ett hjärta som slår, talar och pumpar. Vinnaren i kategori Rytm 2018 är ett lejon från Norden som aldrig ger upp.
General Knas – Reggaestrerad (Rudeboy/SwingKids)

Singer/songwriter
En albumdebutant som lät som precis allt annat än just detta. Med en röst i världsklass, självklart låtmaterial och en elektrisk scennärvaro stod hon för ett genombrott av sällan skådat slag.
Sarah Klang – Love In The Milky Way (Pangur Records)

SKAP:s och Manifests pris till årets kompositör:
Med cineastiskt anslag och till synes enkla medel tar årets pristagares musik med lyssnaren på en vacker resa genom ett tidlöst landskap.
Nina Kinert – In Twos samt Romantic (Ninkina Recordings/Headstomp/Playground)

SKAP:s och Manifests pris till årets textförfattare:
Årets pristagare slipar med mästerlig hand ner sina oblyga och rättframma vardagsobservationer till små spegelskärvor som når långt in i lyssnarnas hjärtan.
Kajsa Grytt – Kniven i Hjärtat (Kajsa Grytt)

Visa
Med en stämma som ömsom skär, ömsom smeker, med texter där det gamla blir nytt och det nya ekar av svunna tider, med världsmusikens klanger över jordens sånger tar årets Visvinnare lyssnaren med på en resa mellan hopp och förtvivlan.
Jonathan Hilli – Jordsånger (Kakafon Records)

Årets nykomling
Med enkla medel och en rejäl skopa attityd, skapar Haerdsmaelta vassa popmelodier som framförs med massor av energi.
Haerdsmaelta

Årets Indie
Årets indie satte fingret på en fråga som många just nu kämpar med svaret på – hur får vi stopp på sexuella trakasserier på festivaler.
Debattens vågor gick höga under 2018 och resulterade i en fantastisk bred, sprudlande och spännande festival. En fristad med målet att avskaffa sig själv.
Årets indie är Emma Knyckare och Statement Festival!

STIMs pris till Årets kompositör inom folk och världsmusik,
delas ut i samarbete med Riksförbundet för Folkmusik och Dans.
Han har fått genrens giganter att tappa hakan – att som svensk komma från ingenstans och slå igenom i det ökänt kräsna och kvalitetsmedvetna flamenco-Spanien är en närmast osannolik bedrift.
Pristagare: Robi Svärd