Läs motiveringar och se samtliga vinnare här!

Organisationen SKAP brukar som bekant dela ut stipendier till framstående musiker i Sverige årligen – och så även 2020. Ett år då stödet till artister kanske är viktigare än någonsin. Därför har man nu valt att dela ut priser redan idag, något man vanligtvis brukar göra senare under hösten. Det betyder också att prissumman på 40 000 kronor delas ut direkt.

Bland pristagarna detta år hittar vi bland annat Bennett (som prydde omslaget för årets första nummer), Mapei, Parham, Jelassi, Daniela Rathana, Njol Badjie och Yung Lean.

Läs omslagsintervjun med bröderna Bennett här, samtliga vinnare via SKAPs hemsida och motiveringar av utvalda artister nedan.

Skaps poppris:
Jacqueline Mapei Cummings

Med rötterna i hip hop skapar Mapei en modern och högst personlig popmusik. En rastlös musikskapare i ständig utveckling vars låtar kräver att man lyssnar.

Skaps textpris:
Parham Pazooki

Pazooki skriver med ett språk som i högsta grad berör, helt oavsett val av ämne. Hans texter går mot strömmen och vågar alltid vara nakna, öppna, utelämnande och personliga.

Skaps visionärpris:
Jonatan ”Yung Lean” Leandoer Håstad

Leandoer Håstad har etablerat sig som en exceptionellt spännande samtida musikskapare och en av väldigt få svenska hip hop-artister som rönt framgångar i USA. Hans nyfikna musik rör sig över genregränser och tycks befinna sig under ständig utveckling.

Skaps nyskaparpris:
Daniela Rathana

Rathana har en röst vi hört bakom många andra och nu står stadigt på egna ben. Med personliga texter på svenska är hennes musik en vitamininjektion i den moderna svenska soulen.

Skaps rappris:
Fatima Jelassi

En innovativ, modern musikskapare och rappare som inte tycks bry sig om att följa trender. Jelassi skriver lekfullt och oförställt på ett sätt som ingen inom svensk rap gör just nu.

Skaps afrobeatpris:
Njol Badjie

Både i Panetoz och på egen hand gör Badjie afrobeat som är både dansant och samtidigt klockrent melodiös. En förebild och inspiratör och en helt egen kreativ röst i vårt musiklandskap.

Skaps hip hop-pris:
Sammy & Johnny Bennett

Bröder från Göteborg som gått sin egen väg. Med bredd och skicklighet i både låtskrivande och rap med ömsom tighta och luftiga rader visar de en mognad få artister har så pass tidigt i karriären.

Foto: Emma Zaremba / Diana Halefom