Affe Ashkar om Aki inför premiären av Labyrint-föreställningen “Bra där!”: “Han är vår tids Strindberg”


Läs intervju från Kingsize Magazine #1 2022 och lyssna på nya singeln “Bekväm”.

 

 

I höstas kom nyheten att Labyrint skulle medverka i en teaterföreställning titulerad “Bra där! En hiphop-historia”, tillsammans med regissören och vännen Affe Ashkar. Föreställningen är av allt att döma en musikal, som nu får sin urpremiär på Uppsala stadsteater imorgon lördag, den 2 april.

 

I samband med detta medverkar Aki och Affe Ashkar i årets första nummer av Kingsize Magazine, där man berättar närmare om föreställningen. Här berättar de att projektet först var tänkt att bli en Labyrint-pjäs, men utvecklades senare till något annat.

 

– Affe hade snackat med teatern som hade en idé om att göra en föreställning om Labyrint som grupp, men vi kände oss inte så taggade på den grejen. Det kändes mer aktuellt att skriva en egen berättelse – så då gjorde vi det, säger Aki i intervjun.

 

I stället för en nostalgitripp down Labyrint lane ville Aki skriva en berättelse som handlade om livet omkring dem. Personerna, platserna och händelserna. Inspirationen hämtades från egna upplevelser men berättelsen, om en ung kille som vill lyckas inom rap, är fiktiv.

 

– Jag tror att det hade varit bra för kulturen i allmänhet om våra berättelser fick ta lite mer plats på den här typen av scener. Jag tänker på alla i Sverige som har massa potential att göra sånt här, men som aldrig har förstått att teatern finns för dem också, säger han.

 

Teaterscenen är som bekant en sällsynt scen för svensk hiphop och enligt Affe Ashkar finns fortfarande ett motstånd gentemot genren i finrummen.

 

– Det finns fortfarande ett visst motstånd mot hiphop i de här finrummen. Jag har all respekt för Strindberg och Fröken Julie, men jag tycker att man ska fundera på vad teatern ska vara och vilka berättelser som saknas.
– Musik och teater är släkt. Ta en rappare som Aki. Han är den tyngsta vi har. Han rappar i bilder och berättelser. Han är vår tids Strindberg, lägger han till.

 

Idag släpper Aki också sin nya singel “Bekväm” tillsammans med spåret “God Jul” som vi fick innan jul. Lyssna på låtarna här och läs hela intervjun med Affe Ashkar och Aki – där den senare även reflekterar kring sitt arv och den aktuella EP-trilogin “Gänget & Jag” – HÄR!

 

 

Köp biljetter till föreställningen via uppsalastadsteater.se

 

 

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Aki Von labyrint (@akivonlabyrint)

 

 

Foto: Maria Lilja

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL