Det har under 2023 gått hela 60 år sedan den älskade figuren Emil i Lönneberga först gestaltades i bokform och sedermera även på film och skiva. När det begav sig stod hyllade musikern och kompositören Georg Riedel för musiken – i samband med jubileumet har hans dotter Sarah Riedel tagit över staffettpinnen och skapat en rad nytolkningar. Bland de medverkande återfinns Timbuktu, Kristin Amparo, Ana Diaz och Moonica Mac. Sarah Riedel berättar i ett pressmeddelande hur projektet kommit till:

”I samband med att Emil som figur fyller 60 år frågade skivbolaget Universal och Astrid Lindgren AB om jag ville producera albumet. Det var inte självklart att tacka ja och på något vis axla det musikaliska arvet, men efter att vi hade diskuterat kring vad vi ville göra, kändes det rätt och bra. Melodierna ligger på många sätt helt självklart nära och naturligt i mig. Målet var att göra en skiva som var fin, varm och värdig”.

Georg Riedel har inte varit inblandad i inspelningarna men har givit sin välsignelse till projektet och säger vidare:

”Jag närvarade vid en del inspelningar, mest för att jag var nyfiken, men höll i övrigt låg profil. Det är ju Sarah som har producerat och stått för merparten av artisturvalet och det har hon gjort med stort omdöme.”

Medverkande musiker är Carl Bagge (klaviatur och kapellmästare), Mats Eriksson (gitarr), Lisa Rydberg (fiol), Lisa Eriksson Långbacka (dragspel), Viktor Skokic (bas), Martin Höper (bas), Lars Skoglund (trummor), Patrik Kolar (Hammondorgel), Mattias Ståhl (munspel, vibrafon, vissling), Per Texas Johansson och Nils Berg (träblås), Emil Strandberg (trumpet) samt en stråkkvartett under ledning av Daniel Migdal.

Musiken har spelats in på klassisk mark där mängder av svenska klassiker spelats in genom åren. Sarah Riedel beskriver vidare:

“Jag upplevde också att många av dem upplevde att det var speciellt att komma till just Atlantis – alla hade inte varit där och jobbat tidigare. Och även om man inte vet att det är klassisk mark, så märker man det när man kommer in. Det finns i lokalen, väggarna och stämningen.”

Lyssna på skivan “Hyss är bra” nedan!

Foto: Jonathan Perlmann / Press

65ba07add7a32f7b0a037f23