Från kommande, tredje album.

Seinabo Sey har ständigt lyckats hålla sig aktuell, trots att det nu gått hela fyra år sedan hennes senaste album “I’m A Dream”. När hon nu återvänder med ny musik så är det som en artist som återupptäckt vad som fick musikskapandet att kännas lockande i första taget: tonårens r&b, reggaemusiken som spelades på morgnarna i Gambia och friheten att skapa på egna villkor.

– Jag har kärlek och terapi att tacka för att jag känner mig mer fri att uppleva och utforska saker, både som människa och som artist. Jag har gått igenom en hel del och återupptäckt vad musik betyder för mig, säger Seinabo i ett pressmeddelande.

Genom åren har fått lära känna en själfull Seinabo, men det hon släpper nu beskriver hon som sin största musikaliska vändning i karriären. Hon har samarbetat med nya låtskrivare för att skapa ett sound som påminner mer om den dansanta r&b och hiphop-musik som hon själv lyssnar på.

Idag får vi dubbelsingeln “Blessed/Blackstar” som ett första smakprov. Den förstnämnda är skriven av Isak Alverus med en sparsmakad men dansant produktion av Carli Lööf och Simon On The Moon som förmedlar en glädje över det vardagliga.

– Den är lite som “Younger”‘s storasyster, den har samma känsla men med ett annat sound. Jag gillar textraden om att det räcker med att vakna och gå upp på morgonen för att duga, för att bli älskad. Du ska inte behöva prestera hela tiden.

“Blackstar”, skriven av Seinabo själv, är inspirerad av en av hennes favoritartister, rapparen Mos Def – numera känd som Yasiin Bey.

– När jag hörde det här beatet tänkte jag på honom och började freestyla. Jag ville våga låta som honom, i alla fall komma så nära som jag kan. För jag har lärt mig musik genom att härma väldigt mycket annan musik och hiphop är det jag har lyssnat mest på i mitt liv.

I musikvideon till “Blessed” och till de kommande låtarna, som alla utspelar sig i Gambia, spelar Seinabo olika karaktärer. Hon vill skildra det mer vardagliga i hennes andra hemland.

– Jag fantiserade om hur mitt liv hade sett ut om jag hade bott kvar i Gambia. Kanske hade jag jobbat som servitris om dagarna och sjungit om kvällarna. Kanske hade jag arbetat som taxichaufför. Jag vill presentera något som känns mer som scener ur ett liv.

Med de nya låtarna, som ska resultera i ett album under hösten, startar ett nytt kapitel i Seinabos musikkarriär.

– Som kvinnlig artist förväntas du ständigt klä upp dig för att det är ett sätt att visa att du tar ditt artisteri på allvar. Men jag vill lika gärna kunna kliva upp på scenen i mina vardagskläder om jag känner för det. Jag vill känna att jag duger som jag är oavsett vad jag gör. Jag är redo.

Lyssna nedan!

Foto: Faramarz Gosheh

65ba07add7a32f7b0a037f23