I år fyller Håkan Hellströms “Det kommer aldrig va över för mig” 10 år. För att markera milstolpen har en spännande mix av genre- och generationsöverskridande artister tolkat låtar från succéalbumet i ett nytt studioprojekt från Spotify. De medverkande artisterna är bland andra Hov1, Dina Ögon tillsammans med Seinabo Sey och Parham.

För att fira albumets milstolpe och den inverkan det haft på svensk populärkultur har Spotify, i samarbete med Universal Music Group, bjudit in flera stora artister till sin studio i Stockholm för att göra nya och personliga tolkningar av spår från albumet. Idag den 20 oktober släpps “Det kommer aldrig va över för mig 10 år – Spotify Singles” – en EP bestående av totalt fem låtar från Veronica Maggio, Hov1, Hanna Ferm, Parham och Dina Ögon tillsammans med Seinabo Sey.

Håkan Hellström berättar i en intervju att han känner sig smickrad över att få bli tolkad av artister inom så olika uttryck, och som han själv lyssnar på och uppskattar. 

– När man blir lite äldre som jag ändå är nu, så blir man väldigt glad när yngre generationer plockar och gör något av det man gjort. Då lever det vidare på något sätt, det finns kvar. Det kanske låter fåfängt, men det är faktiskt det finaste betyget man kan få som musikskapare. Att låtarna lever kvar lite grann”, säger Håkan Hellström om tolkningarna.

Detta är andra gången Spotify bjuder in artister till sin studio i Stockholm för att hylla ett album som spelat en betydande roll på den svenska musikscenen. 2021 fick bland andra Daniela Rathana och Victor Leksell tolka låtar från Veronica Maggios “Satan i gatan” som då fyllde tio år.

– Det finaste som finns är relationen mellan artister och fans, och det är viktigt att komma ihåg att även artister ÄR fans. Din favoritartist har också idoler, inspirationskällor och album som har varit soundtrack i deras liv. Vi vill lyfta fram tidlösa album som inspirerat nya generationer och skapat skiften inom svensk musikscen. “Det kommer aldrig va över för mig” är ett sådant, och tolkningarna som den här fantastiska mixen av artister nu skapat på sina egna sätt, med sina egna unika sound, blir inte bara hyllningar till originalen utan även nya låtar för deras fans att älska, säger Sophia Olofsson, innehållsproducent och projektledare för Spotify-studion. 

Lyssna på tolkningarna och läs kommentarer kring låtarna av artisterna själva nedan.

Parham om sin tolkning av “Pistol” och om Håkan: “Jag har försökt vara respektfull mot originalet. Min tolkning är lite förortsromantik. Ett år går fort mellan höghusen men det kommer gå fint om du hänger med. Vissa säger att man inte kan bli profet i sin egen hemstad men han är ju en förebild. Ansiktet utåt. Som en Che Guevara-ikon, fast det är Håkan”

Dina Ögon och Seinabo Sey om albumet och om att tolka “Fri till slut”: “Håkan var legendarisk redan innan, men med den här skivan blev det liksom fantastiskt. All musik lät otroligt fin – produktionerna var väldigt mäktiga och inspirerande. Det är också vissa textrader på skivan som verkligen hugger tag i en. När vi bestämde oss för Fri till slut kände vi lite ‘hjälp, det här en skitbra låt’, men sedan lyckades vi knepa och knåpa ihop våran grej.”

Hov1 om processen att tolka “När lyktorna tänds”: Det är stora skor att fylla, men förhoppningsvis lyckades vi någorlunda. Vi lyssnade igenom hela plattan och det var “När lyktorna tänds” som vi kände att vi kunde göra riktigt bra och hade kunnat skriva själva, oberoende av just det här projektet. Det blev en låt som vi kunde ta in i vår värld.” 

Foto: Pressbild/Spotify