I samband med The Latin Kings genombrott under första halvan av 1990-talet kom syskontrion Salazar (Salla, Chepe och Masse) med idén att starta en egen skivbolagsetikett som fick namnet Redline Records (senare blev namnet Redline Recordings). Anledningen bakom beslutet var att kunna ha mer kontroll över den kreativa processen och kunna släppa andra artisters musik. Salla säger i en intervju med Lokaltidningen Södra Sidan:

– Chepe kom på att vi skulle heta Redline efter röda linjens tunnelbana. Vi bestämde att ha tunnelbanelinjen som logga och att vi skulle lyfta att vi var från norra Botkyrka. Vi var ju från Fittja, Dogge från Alby och till slut hade vi studion i Norsborg, så det var liksom rätt. Chepe ritade tag-bokstäverna och sen var det klart. Vi bytte skivbolag, fick produktionsbudget för en skiva och de pengarna investerade vi i en studio.

Efter ett uppehåll med skivbolagsverksamheten under 2000-talet gjorde The Salazar Brothers en nystart i samarbete med Universal år 2011. På etiketten lanserades artister såsom Stor, Labyrint, Dani M, Linda Pira och många fler. Efter flera år av samarbete har även Redline tagit ännu ett nytt steg i utvecklingen då man våren 2015 lanserade nya oberoende etiketten Redline Indepedent.

2016 markerar således 20 år sedan Redline Recordings fick sin start och detta uppmärksammades i tidningen Södra Sidan där bland annat Linda Pira, Grillat & Grändy & Dida reflekterar om dess betydelse. Linda Pira säger till tidningen:

– De har varit en stor inspiration. Jag var elva år när jag hörde TLK första gången. Innan hade jag lyssnat på Lauren Hill och The Fugees, men det var inte samma sak på engelska. När jag hörde svensk hiphop så träffade det hjärtat på ett helt annat sätt, djupare, starkare. När jag 2012 skulle kliva in i Redlinestudion hade jag en klump i magen av nervositet, samtidigt som jag var glad att få visa vad jag gjorde.

Redline Recordings inleder även en “TBT-kampanj” med tillbakablickar via sociala medier och denna första torsdag på året faller valet på en Advance Patrol-release från 2003:

Årets första torsdag är här och vi fortsätter att blicka tillbaka på ännu en produktion som Redline producerat. Kärlek…

Posted by Redline Recordings on Thursday, January 7, 2016