Maxida Märak släpper nya singeln “Nu brinner ängarna”


“En direkt sanning från vår samtid”.

 

 

“Ett smittsamt anthem att sjunga med till men lika mycket en förkrossande påminnelse om vad vi har gjort med vår värld.” Så beskrivs Maxida Märaks nya singel “Nu brinner ängarna” som släpps idag.

 

– En direkt sanning från vår samtid. Vi lever i en värld som brinner nu. Jag står och tittar min dotter i ögonen och inser att jag inte kan lova henne en framtid som ser ut som den gjorde när jag var i hennes ålder. Det är förkrossande, säger Maxida om låten.

 

Rapparen och sångerskan är både en förvaltare och förnyare av traditioner som länge adresserat samhällsproblem och alltid slagit ett slag för sina samiska rötter.

 

– Jag är starkt knuten till kultur och tradition. Det jag gör blir en sorts symbios av att jag lever och verkar i en till stor del urban miljö men också har en fot i fjällvärlden och fortfarande präglas av ett tänk som lika gärna hade kunnat utspela sig för 150 år sedan, säger hon i ett pressmeddelande.

 

Förutom den nya singeln är Maxida under hösten aktuell med sin medverkan i tv-institutionen “Så mycket bättre”, tillsammans med bland andra Cherrie och Daniel Adams-Ray. En upplevelse hon beskriver som ”surrealistisk och alldeles underbar”.

 

– Jag hade inte räknat med att jag skulle bli så känslomässigt skör som jag blev, det var överraskande men otroligt nyttigt.

 

Men hon har också ett album på gång som väntas släppas nästa år. Och där blir samhällsengagemanget också en röd tråd.

 

– Jag gillar inte den vanligt förekommande beskrivningen av mig som aktivist. För mig är det bara självklart att visa civilkurage. Just nu ligger det dessutom i tiden, tycker jag, för det är NU vi måste ta ställning.

 

Lyssna på “Nu brinner ängarna” nedan.

 

 

 

 

Foto: Pressbild

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL